Alergie la unghii acrilice? Cum recunoşti semnele
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Unghiile acrilice pot subția unghiile naturale, dar pot provoca şi reacții alergice. Un medic drematolog a vorbit despre primele simptome care apar şi ce să faci în această situaţie.

Pentru a fixa unghiile cu acril, tehnicienii manichiurişti folosesc o pudră și un lichid care formează un gel. Acesta este întins pe unghie şi se întărește, creând o bază tare care de obicei trebuie îndepărtată ușor prin înmuierea unghiilor în acetonă. Medicul dermatolog american Hadley King a atras atenţia asupra ingredientelor utilizate: „Unghiile acrilice sunt realizate dintr-o combinație de monomer lichid și un polimer pulbere care formează o pastă ce se lipește pe unghia naturală”. Vinovatul este probabil o componentă a amestecului, metacrilatul, scrie Byrdie.

Ce sunt acrilii?

Potrivit revistei Alergologia, acrilii (acrilații, metacrilaţii și alți derivați ai acestuia) sunt monomeri care polimerizează spontan sau în prezenţa unui catalizator, precum lumina ultravioletă (UV), pentru a forma mase plastice acrilice. Domeniile de utilizare sunt variate şi includ: industria de fabricare a maselor plastice, a vopselurilor, a adezivilor, a lacurilor, domeniul medical (implanturi dentare, proteze dentare, cimentul pentru protezele ortopedice, lentile de contact, adezivi chirurgicali, pansamente, componente ale aparatelor auditive) şi produsele cosmetice (unghii acrilice, geluri de unghii, adezivi pentru manichiură şi extensii de gene).

Poți fi alergic la acril?

Este posibil să te numeri printre cei care au alergie la metacrilatul utilizat la aplicarea unghiilor acrilice. Mai mult, acest tip de unghii îţi pot afecta unghiile naturale. Le poate subţia, deshidrata şi fragiliza. Substanțele chimice folosite pentru aplicarea lor pot irita pielea din jurul unghiilor şi provoacă dermatită alergică de contact.

Bine de ştiut

Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă tehnologia unghiilor tăie în jurul cuticulei. King spune că această practică obișnuită este un nu, chiar dacă îți place aspectul după ce pielea este tăiată. „Nu tăiați cuticulele”, ne sfătuiește ea. „Cuticulele protejează unghia și pielea din jur de infecții.”

Ca alternativă la tăierea cuticulei, încercați un topitor lichid pentru cuticule. Pot garanta personal pentru exfoliatorul pentru cuticule Melt Away de la Butter London. După două minute, formula topește ușor cuticulele uscate sau crescute fără tăiere. Apoi urmez cu ulei sau cremă pentru cuticule.

Cum îţi dai seama că sunt probleme

În cazul în care ai alergie la unghiile cu acril, simptomele apar destul de repede. Este vorba despre mâncărimi, roşeaţă, inflamaţie, descuamarea pielii în jurul unghiei. „O dermatită de contact iritantă și dermatita alergică de contact se pot prezenta în același mod. Se poate face un test de plasture pentru a confirma o dermatită alergică de contact”, a recomandat dermatologul King. Dacă ai o reacție alergică, mergi cât mai repede la un dermatolog pentru a-ţi prescrie corticosteroizi care reduc inflamația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel