Data publicării:

Alergatul în aer liber vs. alergatul pe bandă: Care variantă e mai bună pentru sănătate

Autor: Elena Aurel | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nutthaseth-v
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nutthaseth-v
Care este mai bun, alergatul pe banda de alergare sau alergatul în aer liber? Susținătorii ambelor abordări împărtășesc aceeași dragoste pentru alergat. Cu toate acestea, unii consideră că alergatul pe bandă este monoton și plictisitor, în timp ce alții apreciază alergatul într-un mediu controlat. Iată câteva avantaje și dezavantaje ale alergatului pe bandă și alergatului în aer liber pentru a te ajuta să decizi care este cel mai potrivit pentru tine.

Alergatul pe bandă

Avantaje

Unul dintre cele mai mari avantaje ale utilizării unei benzi este accesibilitatea sa. Deoarece majoritatea benzilor sunt în interior, le poți folosi zi sau noapte și în orice fel de climă. Acest lucru poate face alergatul mai accesibil pentru cei care fac exerciții noaptea sau locuiesc în locuri cu vreme schimbătoare.

Majoritatea susținătorilor alergatului pe bandă se bucură de diversele funcții pe care le poate oferi o bandă, cum ar fi controlul precis al ritmului, înclinației și intervalelor. Acest lucru este util și pentru cei care se recuperează după o accidentare, deoarece pot progresa încet, într-un mediu mai controlat. De exemplu, alergatul în aer liber poate prezenta un risc mai mare pentru cineva care se recuperează după o vătămare la gleznă din cauza factorilor precum terenul inegal și trotuarele alunecoase.

În cele din urmă, alergatul pe bandă poate fi mai bun pentru articulațiile tale, deoarece majoritatea benzilor au benzi amortizate pentru a absorbi impactul. În contrast, solul dur, în special trotuarele și șoselele, nu vor face același lucru.

Contrar credinței populare, majoritatea cercetărilor arată că niciuna dintre formele de alergat nu cauzează daune la nivelul genunchilor sau articulațiilor.

Dezavantaje

Spre deosebire de alergatul în aer liber, în timpul căruia te poți afla în mijlocul pădurilor, alergatul pe bandă înseamnă să rămâi într-un loc fix. Unii spun că acest lucru poate deveni plictisitor în timp.

Cu toate acestea, multe benzi moderne au ecrane pentru a simula o alergare în aer liber, ceea ce poate face experiența mai plăcută. 

În plus, un studiu arată rezultate conflictuale când se analizează activitatea musculară în timpul alergatului pe bandă în comparație cu alergatul în aer liber. Unele studii raportează o activitate musculară mai redusă pe bandă, în timp ce altele nu găsesc nicio diferență. Acest lucru se poate datora benzii care te propulsează înainte, fiind mai ușor să rămâi în mișcare.

Mulți alergători raportează un pas mai puțin natural și mai scurt în timpul alergatului pe bandă din cauza parametrilor limitați ai acesteia. Acest lucru este controversat. Un studiu din 2020 nu a găsit diferențe semnificative în lungimea pasului între alergatul pe bandă și alergatul în aer liber.

În cele din urmă, una dintre cele mai mari dezavantaje ale alergatului pe bandă este costul. 

2. Sursa foto... (gym-banda_74396200.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Alergatul în aer liber

Avantaje

Majoritatea oamenilor consideră alergatul în aer liber mult mai plăcut decât alergatul pe bandă datorită peisajelor schimbătoare, aerului proaspăt, provocării date de terenul inegal și opțiunilor nelimitate pentru rutele de alergare. Această varietate poate crește motivația unei persoane de a continua să facă exerciții.

Deși atât alergatul pe bandă, cât și alergatul în aer liber aduc beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, creșterea rezistenței și scăderea riscului de depresie, alergatul în aer liber poate aduce beneficii suplimentare prin simplul fapt că te ajută să te simți mai conectat la natură.

Un studiu din 2016 a descoperit că a petrece cel puțin 30 de minute pe săptămână în aer liber, cum ar fi parcuri și păduri, ar putea reduce ratele de depresie cu 7% și tensiunea arterială ridicată cu 9%.

În plus, diversele medii și obstacole pe care le poți întâlni în timpul alergatului în aer liber te pot ajuta să activezi alte grupe musculare și să dezvolți un echilibru mai bun. 

Cercetările arată că alergatul în aer liber poate face oasele mai puternice, deoarece alergi pe suprafețe mai dure. Asta înseamnă o forță gravitațională și o tensiune mai mare asupra oaselor, ceea ce este important pentru metabolismul lor.

În cele din urmă, alergatul în aer liber este complet gratuit. Acest lucru face ca alergatul să fie mai accesibil pentru oamenii cu orice venit.

Dezavantaje

Este mai bine să alergi în aer liber în condiții uscate, cu temperaturi moderat calde. În schimb, este mai puțin ideal și mai riscant în ploaie, zăpadă și temperaturi extrem de reci sau calde. 

Alergatul în frig extrem sau căldură poate crește riscul de deshidratare. Acest lucru poate fi periculos pentru viață dacă nu porți îmbrăcăminte potrivită și nu te hidratezi.

Alergatul în timpul nopții crește riscul de accidentare și poate fi periculos.

Dacă alegi să alergi noaptea, asigură-te că porți îmbrăcăminte reflectorizantă și o lanternă frontală pentru a vedea. 

3. Sursa foto... (jogging-woman-running-summer-field-sunset_75671000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @y_seleznev

Recomandări

Pe lângă pierderea în greutate, toate formele de alergare îți pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, colesterolului, glicemiei, depresiei și anxietății.

Atât alergatul pe bandă, cât și alergatul în aer liber te pot ajuta să pierzi în greutate la intensități atât ridicate, cât și mai scăzute. Cea mai mare parte a cercetărilor indică consistența și plăcerea ca factori cheie pentru succesul pe termen lung. Indiferent dacă preferi alergatul pe bandă sau în aer liber, este important să alergi în siguranță.

Înainte de a încerca o rutină nouă de exerciții, vorbește cu medicul tău, mai ales dacă ai o afecțiune cronică, cum ar fi boala cardiacă.

Prin urmare, indiferent dacă alergi pe bandă sau în aer liber, este esențial să consumi suficiente calorii și să îți acorzi destul timp de odihnă între antrenamente pentru o recuperare sănătoasă, potrivit Healthline.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel