Alegerile prezidențiale, puse sub SEMNUL ÎNTREBĂRII. Europa nu mai trimite observatori
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ca urmare a pandemiei de COVID-19, nu vor exista observatori din partea Uniunii Europene la alegerile prezidențiale de la Chișinău.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a informat Comisia Electorală Centrală, astăzi, 22 octombrie, că anulează organizarea misiunii de observare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, din R. Moldova.

„Decizia a fost luată ținând cont de restricțiile de călătorie impuse de mai multe state cu privire la deplasarea în Republica Moldova, dar și pe motiv că mai mulți membri ai Comitetului ad-hoc privind observarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, inclusiv Președintele, s-au retras în contextul evoluțiilor nefavorabile ale pandemiei.

Cu toate acestea, oficialii europeni și-au exprimat încrederea că alegerile din anul acesta vor fi organizate în conformitate cu recomandările APCE și ale Comisiei de la Veneția prezentate în cadrul misiunilor anterioare”, se menționează într-un comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent, dar susținut de PSRM. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, informează Ziarul de Gardă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel