• Adevărul despre anularea alegerilor prezidențiale din România, la Washington. Bogdan Chirieac: Pentru noi, America este una singură, indiferent cine este la Casa Albă

Anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 continuă să aibă repercusiuni înainte de reluarea primului tur de scurtin, programat în mai 2025.
Odată cu sosirea, luni, la București, a delegației formate din opt congresmeni americani, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat pe larg implicațiile externe ale anulării alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 din România.
Acesta a susținut că adevăratele explicații despre decizia de anulare alegerilor se află, de fapt, la Washington, subliniind că România nu a luat această decizie în mod independent, ci cu un acord tacit, dacă nu chiar direct, din partea fostei administrații americane, conduse de Joe Biden.
„Avem speranțe (n.r. în privința vizitei delegației americane) ca America să înțeleagă de ce România a anulat alegerile prezidențiale. Sunt câte patru membri din Congres, din Partidul Democrat și Partidul Republican, care trebuie să-și facă propria opinie.
Doar că adevărul despre anularea alegerilor din România nu e la București, ci la Washington! La fosta administrație Biden. România a avut acordul implicit, cel puțin – dacă nu chiar explicit al fostei administrații americane atunci când a anulat alegerile. Iar pentru noi America este una singură, indiferent cine este la Casa Albă.
Sunt scrisoarea Departamentului de Stat și declarația fostului secretar de stat al SUA, Antony Blinken, care spun cu subiect și predicat: A fost un atac susținut și foarte bine finanțat al Federației Ruse asupra alegerilor prezidențiale din România. Răspunsurile nu sunt la București, ele sunt la Washington, în primul rând.
După care, am văzut poziția Franței de la serviciul lor de informații. Și poziția Italiei, al cărui serviciu de informații care a prezentat un raport, în Parlamentul de la Roma, și al Germaniei, când șeful serviciilor secrete germane a ieșit public și a spus despre atacul rusesc asupra României. Iar Germania, acum, pregătește o lege prin care să poată anula alegeri în cazul în care o putere străină interferează cu aceste alegeri. Pornind de la exemplul României”, a declarat Bogdan Chirieac, la Realitatea Plus.
Vor recunoaște americanii legitimitatea alegerilor prezidențiale din mai?
Majoritatea românilor își doresc în continuare menținerea relației cu Statele Unite ale Americii, a mai punctat Bogdan Chirieac. Totuși, spune acesta, rămâne de văzut dacă administrația americană va recunoaște noile alegeri prezidențiale.
„Da, România vrea, majoritar, în continuare alături de Statele Unite. Majoritatea populației dorește asta, conform sondajelor. Și majoritatea candidaților partidelor politice e în aceeași direcție.
Nu cred că România mai are de gând să anuleze alegeri. Nici prima dată nu anulau alegerile, dacă nu exista și acordul Washingtonului. Să fie foarte clar lucrul acesta! Mai departe, însă, problema e alta! Să vedem dacă SUA, așa cum a spus fostul președinte Traian Băsescu, recunosc noile alegeri. Probabil în funcție de cine va ieși Președinte.
Atunci, avem o problemă cât casa! Fiindcă Europa recunoaște alegerile, dar dacă nu le recunoaște America, atunci nu știu ce se poate întâmpla. Și această chestiune trebuie stabilită și ar fi bine să fie discutată la cele mai înalte niveluri. La nivel de președinte, la nivel de prim-ministru și la nivelul celor două camere ale Parlamentului. Să lămurim exact ce a fost.
Iar anularea alegerilor, să fie foarte clar: e o palmă uriașă pe obrazul serviciilor secrete din România. Despre ce vorbim?! Ele trebuiau să apere țara, ca acest lucru să nu se întâmple. Și n-au reușit!”, a mai spus Bogdan Chirieac.
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 4 mai, în timp ce al doilea tur de scrutin este programat pe 18 mai.
Lista candidaților la alegerile prezidențiale și poziția pe buletinul de vot
• Poziția nr. 1 – George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor
• Poziția nr. 2 – George-Crin-Laurențiu Antonescu – Alianța Electorală „România, Înainte”
• Poziția nr. 3 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România
• Poziția nr. 4 – Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român
• Poziția nr. 5 – Marcela-Lavinia Șandru – Partidul Umanist Social Liberal
• Poziția nr. 6 – Victor-Viorel Ponta – candidat independent
• Poziția nr. 7 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
• Poziția nr. 8 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
• Poziția nr. 9 – John-Ion Banu-Muscel – candidat independent
• Poziția nr. 10 – Petru-Daniel Funeriu – candidat independent
• Poziția nr. 11 – Nicușor-Daniel Dan – candidat independent
Citește și: Victor Ponta, victima sistemului? Bogdan Chirieac: E prea târziu, nu se retrage
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News