Data publicării:

Alegerile prezidențiale 2024 în decembrie? Aspectul despre mutare pe care nimeni nu-l ia în calcul: Pe ei i-a întrebat cineva?

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Ilona Andrei
Inquam Photos / Ilona Andrei
Am avut cinci buletine de vot la alegerile din 9 iunie 2024. S-au încurcat și alegătorii și reprezentanții în secțiile de votare. Unii au muncit 40 de ore. S-au întrerupt procese, s-a revenit după 72 de ore de la vot, s-au făcut contestații, s-au căutat voturi și încă se mai numără. 

Din calcule politice nedefinite, de culise, se pare că acum varianta cu alegerile prezidențiale în septembrie nu mai este o opțiune. Campanie nu se face vara și poate ar fi mai potrivit să avem alegerile prezidențiale odată cu alegerile parlamentare, consideră liberalii după scrutinul din 9 iunie. Dar PSD-ul, declarativ cel puțin, se opune, susținând că au stabilit un calendar: De ce să-l schimbăm acum, cu 3 luni înainte de alegerile prezidențiale? În media, se speculează ideea că alegerile se învârt după președintele Klaus Iohannis. Fără șanse la NATO, ce rost mai are să împartă Cotroceniul trei luni cu cel ales? 

Dincolo de calculele politice, jurnalistul Val Vâlcu ridică problema: ”Dar ce spun președinții secțiilor de votare?”. Într-o intervenție la RRA, explică: ”Ei spun că durează mai puțin atât timp cât procesul este mai simplu. Să ne uităm la zecile de ore în care reprezentanții din secțiile de votare au stat paznici la saci”. 

Totodată, jurnalistul subliniază că digitalizarea nu a fost soluția: ”Tocmai din cauza informatizării au fost probleme. Dacă în 2004, procesele erau adunate din pix și ce ieșea, aia era, acum trebuie să se pupe datele, să dea cheia. Pe lângă faptul că nu te poți juca cu calendarul electoral, este și argumentul pragmatic. Se încurcă buletinele. Așa e simplu, un singur buletin, se termină repede”. 

Cu privire la schimbarea liderului care pierde alegerile, Val Vâlcu a atras atenția că ”partidul de la guvernare nu-și schimbă premierul”. Astfel, vorbind despre ”aruncarea pe scări” a lui Marcel Ciolacu, speculată în media, jurnalistul consideră că soluția este să fie premier. ”Să zicem, prin absurd, că iese George Simion. Ce vor face? Îl vor schimba pe Ciolacu, când miza e- după cum tot susțin- menținerea stabilității politice? Dacă era la guvernare, nici Cătălin Drulă nu era schimbat. Să ne uităm la Victor Ponta, a mai rămas în funcție un an”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel