Data actualizării:
Data publicării:

Alegerile prezidențiale 2014: BOR iese din campania electorală

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Religia. O armă politică invocată, prin aluzii, chiar înainte de campania prezidențială. Biserica Ortodoxă Română, însă, este neiertătoare cu liderii politici și războiul lor și a reacționat. 

Patriarhia Române cere responsabilitate în războiul politic pentru alegerile prezidențiale. 'Problema' este că unul, Victor Ponta, este creștin-ortodox, la fel ca majoritatea cetățenilor români, și Klaus Iohannis evanghelic lutheran, la fel ca majoritatea etnicilor germani. 

După ce biserica lui Klaus Iohannis a reacționat la o declarație greșită a premierului (VEZI AICI), Biserica Ortodoxă Română le atrage atenția politicienilor că nu va fi sabia folosită de ei în lupta politică. 

Iată comunicatul BOR:

"Întrucât în ultimele zile, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au fost făcute referiri nedrepte şi nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale, Patriarhia Română reaminteşte:
1. Biserica Ortodoxă Română cooperează cu autorităţile de stat centrale şi locale pentru împlinirea binelui comun în societate şi are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi.
2. De aceea, Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel