Data publicării:

Alegerile pentru Istanbul de duminică ar putea decide viitorul președinte al Turciei. Erdogan aruncă totul în luptă 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan
Foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan
Lupta pentru primăria Istanbulului ar putea decide viitorul Turciei, în condițiile în care actualul președinte al țării, Recep Tayyip Erdogan, nu ar mai avea voie să candideze pentru un nou mandat, conform Constituției. Cine câștigă Istanbulul, câștigă puterea în Turcia, sunt de părere specialiștii turci. 

Alegerile locale din Turcia au loc duminică, 31 martie 2024. 

Președintele Erdogan a aruncat totul în luptă pentru a câștiga Istanbulul, centrul economic și cultural al Turciei. După victoria sa majoră în alegerile de anul trecut, Recep Tayyip Erdoğan a făcut referire directă la recâștigarea puterii în Istanbul. 

„Suntem gata să recâștigăm Istanbulul?” a întrebat Erdogan audiența în timp ce își sărbătorea triumful în cursa prezidențială din mai 2023. „Am început cu Istanbulul, vom continua cu Istanbulul.” Erdogan ar trebui să cedeze puterea următoarelor generații de politicieni din Turcia pentru că acesta ar fi din punct de vedere al actualei Constituții, ultimul mandat de președinte. Doar că deja s-ar vorbi ca "sultanul" să propună modificarea Constituției pentru a putea candida din nou, deocamdată totul rămânând la stadiul de speculație. 

Alegerile prezidențiale de anul trecut au fost devastatoare pentru opoziția din Turcia, care considera respectivele alegeri drept cea mai bună șansă de a-l termina politic pe Erdogan, după două decenii în fruntea Turciei, după ce acesta a preluat puterea deplină, în 2003.

Alegerile de duminică de la Istanbul, care au loc în aceeași zi cu voturile regionale și municipale din Turcia, sunt un caz de totul sau nimic. 

În cazul în care candidatul "uns" de Erdogan va obține victoria în cea mai importantă metropolă a țării, unde președintele însuși și-a construit cariera politică, s-ar stinge și ultimul bastion al opoziției. 

Dar dacă primarul de opoziție din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, va recâștiga un nou mandat în fruntea orașului, care reprezintă 18% din populația Turciei și o treime din economia acesteia, ar putea primi un avânt și o "trambulină" puternică spre câștigarea puterii naționale. 

Potrivit sondajelor de multe ori nesigure ale Turciei, cursa pare a fi una umăr la umăr. Sondajele recente oferă actualului primar din Partidul Popular Republican un avans care variază între nouă puncte procentuale avans, iar în altele mai puțin de un punct. Un alt sondaj arată un avantaj de un punct procentual pentru candidatul Murat Kurum, din partea partidului AKP controlat de Erdogan, cu rădăcini islamiste.

Miza are și un important simbolism. Alegerile vor decide dacă Erdoğan își consolidează conducerea autocratică și orientată spre islamism sau dacă Turcia alege calea alternativei. 

"Cine câștigă Istanbulul câștigă Turcia"

Pentru Selin Nasi, un membru al uni tink tank important din Turcia, „Istanbulul nu este doar centrul comercial și economic al Turciei, ci și inima culturală și intelectuală a țării... un microcosmos al Turciei”.

Drept urmare, a spus ea, „a câștiga Istanbulul este considerat ca și cum ai câștiga Turcia” – parțial din cauza influenței economice care vine odată cu controlul bugetului orașului și parțial din cauza „semnificației sale simbolice profunde” pentru Erdoğan însuși, care și-a lansat cariera cu o victorie surpriză la alegerile din Istanbul în urmă cu exact 30 de ani, relatează publicația Politico. 

Pentru toate aceste motive Erdogan a fost șocat de triumful candidatului Partidului Popular Republican, Ekrem İmamoğlu – un politician de opoziție care, pentru unii, a atins deja calitatea de superstar în politica turcă.

Într-adevăr, AKP a fost atât de îngrozit de victoria lui İmamoğlu din Istanbul la alegerile din 2019, încât a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca scrutinul să se repete, dar acest lucru nu a mai fost posibil. Rămâne una dintre cele mai mari înfrângeri ale partidului de guvernământ până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel