Alegerile locale din 2024, în plan secundar. Bulai: Miza este la generale și prezidențiale
Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Publicat pe: 18 sep 2022, 16:26
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Alegerile locale din 2024 sunt în plan secundar față de alegerile generale și prezidențiale care au loc în același an, este de părere sociologul Alfred Bulai.

„Știi care e problema? Tabloul alegerilor din București e secundar. Toată lumea se gândește la ce se va întâmpla la alegerile generale și la cele prezidențiale. Sigur că Bucureștiul și alegerile locale sunt o hârtie de turnesol. E cam atipic să pierzi alegerile locale și să le câștigi pe cele generale. Și dacă învingi la locale, există un trend, mai ales că va fi o distanță mică de timp între alegeri. Bun, nu știm cum vor fi organizate, dar în principiu termenul va fi mic. În 2-3 luni, nu te prăbușești, ci dimpotrivă, ești în faza de creștere.

Când a venit USR-ul la putere, a venit la guvernare înainte de alegeri, cu 6-7-8 luni. Asta nu i-a făcut decât să crească exponențial. Nu te erodezi, e o prostie a oamenilor. Am auzit chestia asta, "Domne’ se dă PNL-ul la o parte, lasă PSD-ul să se erodeze". Înainte cu un an de alegeri nu te erodezi! Dimpotrivă, crești exponențial. A, cu doi ani înainte, atunci te erodezi dacă nu știi să guvernezi, dar nu-i mare brânză să te împrumuți de bani dacă nu ai. Ce voiam să spun este că toată ecuația asta va depinde în final doar de modul în care se vor desfășura ostilitățile”, a explicat Alfred Bulai, la „Nod în papură”.

Bulai și Vâlcu, reacții privind cel mai nou sondaj pentru Primăria Capitalei

„Scurt și la obiect, ultimul sondaj o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție pentru Primăria Capitalei”, începe Val Vâlcu în startul emisiunii „Nod în papură” de la DC News.

„Nu am văzut ultimul sondaj, dar nu este neapărat surprinzător”, a fost răspunsul partenerului său de discuție, Alfred Bulai.

„Ce m-a surprins pe mine este faptul că dacă adunai Gabriela Firea + George Simion ieșea mult în spatele lui Ciprian Ciucu + Nicușor Dan + Cătălin Drulă. Deci dreapta conduce, dacă ar fi alegeri în două tururi nici nu s-ar pune problema, nu s-ar mai organiza alegeri că ar fi o pierdere de vreme”, a observat Vâlcu.

Firea a câștigat doar o dată, într-un context favorabil

„În principiu, ai dreptate. Să nu uităm că doamna Firea a câștigat o singură dată, printr-o campanie de excepție, printr-un context favorabil – în sensul că PNL nu știa cum îl cheamă, a schimbat patru candidați, foarte penibil – dar și într-o ascensiune a USR-ului, pe atunci. Sigur, cu surpriza surprizelor pe vremea aceea, Nicușor Dan. L-am văzut astăzi cum este, deci nu mai este nicio surpriză, nici USR nu mai este nicio surpriză.

Bucureștiul a fost în general de dreapta. A câștigat cineva de stânga doar de două ori: Sorin Oprescu, dar pentru că a fost dat afară din PSD, deci era un fel de victimă a PSD și atunci sigur că «a rupt pactul cu Satana» și lumea l-a votat; și doamna Firea”, a explicat Bulai.

La momentul victoriei, Firea nu era asociată cu PSD

„Doamna Firea, atenție, la momentul acela încă nu era foarte clar înregimentată în PSD. Să nu uităm că ea venise de curând din presă, cumva doar în campania lui Victor Ponta împotriva lui Klaus Iohannis a fost mai legată un pic de PSD. Acum, sigur, e prim-vicepreședinte de atâția ani, nu prea e chiar liberă de contract. Citește RESTUL AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?