Data actualizării:
Data publicării:

Alegerile din Turcia. Rivalul lui Erdogan: Tinerii vor democrație; nimeni nu își dorește să mai fie săltat de poliție pentru postările de pe rețelele de socializare

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pericolul vine sub mai multe forme. Pentru liderul de multă vreme al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pericolul vine sub forma unui fost funcționar public, care face semnul inimii cu mâinile sale.

Kemal Kilicdaroglu, susținut de o alianță de opoziție formată din șase partide, spune că, dacă va câștiga, va aduce libertatea și democrația în Turcia.

„Tinerii vor democrație”, a spus el pentru BBC. „Nu vor ca poliția să vină la ușile lor dimineața devreme doar pentru că au scris ceva pe Twitter”.

2. Foto: Ager... (kemal-kilicdaroglu-2_25016200.jpg)

El este principalul rival al liderului islamist la alegerile din 14 mai și are un avans redus în sondajele de opinie. Această cursă strânsă este de așteptat să treacă într-o a doua rundă, două săptămâni mai târziu.

În prezent, turcii pot merge la închisoare pentru „insultarea președintelui”. Mulți sunt deja după gratii, potrivit BBC.

"Le spun tinerilor că pot să mă critice liber. Mă voi asigura că au acest drept", spune bărbatul de 74 de ani, care conduce principala opoziție Partidul Popular Republican (CHP).

Unii dintre susținătorii lui Kilicdaroglu se tem pentru siguranța lui.

"A fi în politică în Turcia înseamnă a alege o viață cu riscuri. Voi merge pe calea mea orice ar face Erdogan și aliații săi. Ei mă pot trage înapoi. Nu mă pot speria. Am făcut o promisiune acestei națiuni".

Președintele Erdogan, în vârstă de 69 de ani, și-a batjocorit rivalul în trecut, spunând că „nici măcar nu poate păște o oaie”. Dar acesta e mult mai greu de subestimat acum.

Ajuns la un miting în orașul-port Izmir, o fortăreață a opoziției, candidatul este întâmpinat de o mare de susținători care flutură steagul Turciei.

Se scandează „Kilicdaroglu este speranța poporului”. Mulți din mulțime sunt tineri. Cinci milioane de turci vor vota pentru prima dată la aceste alegeri.

La 15 ani, Oguz este prea tânăr pentru a merge la vot, dar nu a putut sta departe de miting. "Este o persoană bună și vede viitorul pozitiv. Dacă devine președinte, economia noastră va crește, iar noi ne vom ridica".

Domnul Kilicdaroglu a transmis către BBC, înainte de miting, că va reorienta Turcia și va acorda prioritate relațiilor cu Occidentul, nu cu Kremlinul.

„Vrem să devenim o parte a lumii civilizate”, a spus el. "Vrem mass-media liberă și independență judiciară completă. Erdogan nu gândește așa. El vrea să fie autoritar. Diferența dintre noi și Erdogan este precum diferența dintre alb și negru".

Dar va pleca Recep Tayyip Erdogan, în tăcere, dacă va fi învins după 20 de ani la putere, mai întâi ca prim-ministru și acum președinte atotputernic?

„Îl vom pensiona și îl vom trimite în colțul lui”, a spus Kilicdaroglu. "Se va îndepărta în liniște. Nimeni nu ar trebui să aibă vreo îngrijorare în legătură cu asta."

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel