Alegerile din SUA: Când vor fi anunțați adevărații câștigători
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Element5 Digital/ Pexels
Fotografie de la Element5 Digital/ Pexels
După mai puțin de o săptămână de la alegerile intermediare din SUA, victoria zdrobitoare a republicanilor pe care mulți au prezis-o înainte ca cetățenii să meargă la vot nu s-a concretizat.

Victoriile cruciale ale senatorilor Mark Kelly și Catherine Cortez Masto, a căror realege în Arizona și Nevada a fost confirmată în weekend, le-au permis democraților să mențină controlul asupra camerei superioare a Congresului, cu 50 de locuri față de 49 câștigate de republicani, scrie Agenzia Nova.

6 decembrie

Rezultatul scrutinului va fi final pe 6 decembrie, deoarece în Georgia niciunul dintre cei doi candidați (senatorul democrat Raphael Warnock și fostul fotbalist Herschel Walker, susținut de fostul președinte Donald Trump) nu a reușit să atingă pragul de 50% din voturi. Atiunci abia vom afla dacă acest rezultat va consolida victoria democraților sau va readuce Senatul la o condiție de egalitate perfectă, unde partidul președintelui Joe Biden poate conta pe votul adjunctului său, Kamala Harris, în caz pentru a bloca.

Numărătoarea voturilor este încă în desfășurare

Republicanii, în schimb, rămân favoriți pentru a câștiga majoritatea în Camera Reprezentanților, deși cu o marjă mult mai mică decât se aștepta. În timp ce numărătoarea voturilor este încă în desfășurare în multe districte, republicanii au câștigat (sau câștigă)un total de 212 locuri, față de 209 pentru democrați. 

La doar șase districte mai puțin de pragul de 218 necesar pentru a câștiga majoritatea, republicanii și-au consolidat avantajul în weekend, învingându-și adversarii democrați într-o serie de curse strategice în Arizona, California și Oregon, unde Lori Chavez a capturat al cincilea district ocupat de Democratul Jamie McLeod-Skinner.

Chiar și președintele Joe Biden, care se află în prezent în Bali, Indonezia, pentru summitul liderilor G20, a spus că este ”optimist și plin de speranță în ceea ce privește următorii doiani."

Într-adevăr, deținerea controlului asupra Senatului le permite democraților să confirme numirile anunțate de Biden fără a fi nevoiți să treacă prin republicani, chiar și în ceea ce privește funcțiile executive, cum ar fi oficialii cabinetului.

Deși controlul Senatului este acum garantat, o victorie și în turul turului din Georgia le-ar permite democraților să frâneze activitatea republicanilor din Camera Reprezentanților, care au spus deja că doresc să demareze o serie de anchete judiciare împotriva lui Biden.

Citește și:

Alegerile din SUA: Strategiile democraților dau roade. Cum au reușit să facă față valului republican prezis de sondaje?

Critici din interiorul Partidului Democrat avertizaseră că campaniile de publicitate electorală în favoarea unor candidaţi care au preluat acuzaţiile fostului preşedinte Donald Trump de fraudă la alegerile din 2020 ar putea ajuta la alegerea a exact acelor persoane despre care democraţii le spun americanilor că reprezintă un risc serios pentru democraţie.

Însă susţinătorii controversatei strategii au calculat că întărirea acestor candidaţi în defavoarea republicanilor mai moderaţi în alegerile interne (primare) îi va face concurenţi mai uşor de învins în 'midterms'.

Pariul pare să fi fost câştigător: proiecţiile de miercuri îi dădeau învingători pe toţi cei opt candidaţi democraţi care au beneficiat de această strategie. Aceste rezultate ar putea oferi un tipar pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024.

Totuşi, critici precum fostul congressman democrat Tim Roemer au afirmat că strategia este în ultimă instanţă distructivă, pentru că sacrifică principiile morale ale partidului şi ajută la amplificarea acuzaţiilor false ale lui Trump privind integritatea scrutinului din 2020.

Citește mai mult AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel