Data publicării:

Alegerile din Spania, puse în pericol de vacanță - criză la secțiile de vot

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Ce se întâmplă dacă organizezi alegeri și nu există nimeni care să supravegheze secțiile de votare?  

Acesta este scenariul cu care se confruntă Spania, cu doar două săptămâni înainte de alegerile din 23 iulie, care au loc într-un moment în care se așteaptă ca mai mult de un sfert dintre alegători să fie în vacanță, scrie Politico.

Legea spaniolă impune ca fiecare secție de votare a țării să fie supravegheată de trei alegători înregistrați, care sunt aleși printr-un sistem de loterie. Câștigătorii (ne)norocoși ai tragerii la sorți sunt obligați să presteze acest serviciu în toate cele 12 ore în care secțiile de votare rămân deschise. Cei care refuză riscă amendă și până la un an de închisoare. Dar chiar și în aceste condiții, autoritățile întâmpină probleme în a găsi destui oameni care să facă treaba aceasta.

„Avem sute de locuri neocupate”, a spus un oficial al comisiei electorale a orașului León, care a adăugat că ar putea fi până la 900 de posturi vacante în acest moment. „Am extras în mod intenționat nouă nume pentru fiecare secție de votare pentru a avea un număr mare de candidați de rezervă, dacă cei selectați inițial erau considerați inapți pentru a servi, dar încă avem multe probleme.”

Sub condiția anonimatului, oficialul a explicat că oricine a fost ales prin loterie și poate dovedi că a rezervat și a plătit călătoria înainte de 29 mai, când s-au declanșat alegerile, este scuzat de serviciu.

„După cum vă puteți imagina, mulți oameni aveau deja rezervări pentru vacanța de vară, așa că nu putem recruta pe nimeni dintre ei”, a spus acesta. „Avem o problemă serioasă cu tinerii, deoarece ziua alegerilor coincide cu un festival de muzică în [regiunea vecină] Asturias și 200 dintre cei selectați la loterie aveau bilete pentru acel eveniment.”

Alegătorii care pot demonstra că nu sunt apți să servească din motive de sănătate sau care sunt programați să lucreze în ziua alegerilor pot, de asemenea, să refuze notificările de recrutare. Însă oficialul a spus că mulți alții au încercat să se abată, pur și simplu evitând ca ofițerii de poliție și poștașii să le livreze scrisorile de informare.

„Am primit rapoarte despre oameni care refuză să răspundă la ușă sau se ascund când apar ofițerii de poliție”, a spus oficialul, care a adăugat că autoritățile au început deja să depună acuzații împotriva persoanelor suspectate de evitarea. „Înțeleg că nimeni nu vrea să petreacă o zi de vară înăuntru, numărând buletinele de vot, dar să fim clari: dacă nu aveți o scuză legitimă, este o infracțiune să nu respectați ordinul.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel