Data publicării:

Reuters: Alegerile din Pakistan 2024: Cum funcționează?

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @atlascompany
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @atlascompany
Joi vor avea loc alegerile în Pakistan. Având o populație de 128 de milioane de cetățeni eligibili de vot, mulți se întreabă cum decurg lucrurile în țara din Asia.

Pakistan merge la vot joi la alegerile naționale, care vor duce la formarea unui nou guvern pentru a conduce natiunea asiatică aflată în criză în următorii cinci ani. Iată câteva informații despre modul în care funcționează sistemul electoral în Pakistan:

Pakistanul este o democrație parlamentară, iar votul va avea loc pentru locurile în legislativul federal, numit Adunarea Națională, și în cele patru legislaturi provinciale, sau de stat.

128 de milioane de pakistanezi dintr-o populație de 241 de milioane sunt eligibili pentru a vota - toți cei cu vârsta de peste 18 ani. Sălile de vot sunt deschise de obicei de la 9 dimineața la 5 după-amiază (0400 GMT la 1200 GMT), dar timpul poate fi prelungit în circumstanțe individuale excepționale.

În ziua alegerilor, alegătorii își vor exprima votul pentru doi legislativi care să îi reprezinte în circumscripția lor - unul la nivel federal și celălalt la nivel provincial. Sunt 5,121 de candidați care candidează pentru legislativul federal și 12,695 pentru provincii.

Adunarea Națională are 336 de locuri - 266 sunt decise prin vot direct în ziua alegerilor, în timp ce 70 de locuri rezervate - 60 pentru femei și 10 pentru non-musulmani - sunt alocate în funcție de forța fiecărui partid în parlament.

Candidații victorioși devin membri ai Adunării Naționale. Candidații independenți au opțiunea de a se alătura oricărui partid după alegeri.

Odată constituită, Adunarea Națională organizează un vot parlamentar pentru a alege un lider al camerei, care devine prim-ministru.

Un candidat de succes trebuie să obțină o majoritate simplă în parlament - adică sprijinul a cel puțin 169 de membri.

Odată ce un candidat pentru funcția de prim-ministru câștigă votul în Adunarea Națională, acesta este învestit ca prim-ministru. Noul prim-ministru alege miniștrii cabinetului, care formează guvernul federal.

Un proces similar este urmat la nivel provincial pentru a alege un șef de guvern și un guvern provincial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel