Data publicării:
Alegerile din Italia cutremură Europa. Cristian Diaconescu: S-ar putea să apară probleme
Ce riscuri şi pericole există pentru cetăţenii din Europa şi chiar din România, pe fondul tensiunilor din Italia de după alegeri.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a făcut cunoscute câteva repere legate de alegerile din Italia, în direct la Digi24. "Este prematur să tragem concluzii. Deocamdată este necesar ca preşedintele Italiei să desemneze primul ministru care să formeze un guvern. Sunt ceva probleme în interiorul acestei coaliţii care, deocamdată, a avut doar un succes electoral. În al doilea rând, de cele mai multe ori, discursul din campania electorală nu coincide cu deciziile şi mandatul în exercitarea activităţilor guvernamentale, dar o realitate este cât se poate de clară: Europa, în acest moment, este foarte preocupată de această evoluţie politică a Italiei, membru fondator al Comunităţii Europene şi-n egală măsură a treia forţă economică din UE. Preşedintele Partidului Social Democrat din Germania şi-a exprimat preocuparea în ceea ce priveşte viitorul mandat, dar şi ministrul Franţei urmăreşte cu foarte mare atenţie ce se va întâmpla cu Italia în perioada următoare. Depinde foarte mult cum se va modifica mesajul electoral în exerciţiul guvernamental. Din acest punct de vedere, s-ar putea să apară probleme foarte serioase pentru că Salvini are un anume tip de imagine. Meloni, fiind un politician relativ nou, nu are exerciţiul administrării unui stat atât de complicat precum este Italia, ca să nu mai vorbim de perioadele de criză care vor urma, cum ar fi recesiunea inflaţiei. Salvini şi Berlusconi vor păstra o anumită consecvenţă, mai ales în interacţiunea cu partenerii Italiei. În ce priveşte priorităţile legate de valori, aici s-ar putea să apară probleme."
Italia va avea guvern de extremă dreapta
Acum că victoria Giorgiei Meloni și coaliția ei sunt confirmate, apar primele semne ale ceea ce ar putea fi tonurile confruntării politice în Europa a potențialului nou guvern de centru-dreapta: Franța va fi ”atentă” la ”respectarea” drepturilor omului și a dreptului la avort în Italia, a declarat premierul francez Elisabeth Borne.
Borne, apropiată de președintele Emmanuel Macron și în fruntea unui guvern minoritar, și-a amintit mai întâi că Meloni nu a fost încă numită de Sergio Mattarella, apoi și-a spus părerea cu privire la cuvintele lui von der Leyen, care a amintit că UE are ”instrumente” pentru contracararea oricăror încălcări ale principiilor democrației dacă Italia urmează Polonia și Ungaria în provocarea de la Bruxelles privind statul de drept: ”Desigur, vom fi atenți împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, astfel încât aceste valori privind drepturile omului, respectul reciproc, în special dreptul la avort, să fie respectate de toți”, a spus Borne.
Declarațiile lui Borne trebuie citite și în lumina repercusiunilor pe care victoria centru-dreapta italiană le-ar putea avea pentru Macron: dreapta franceză s-a grăbit să salute succesul frontului conservator și suveran, potrivit Europa Today.
”Poporul italian a decis să-și ia soarta în mână, alegând un guvern patriotic și suveran”, a scris liderul Adunării Naționale, Marine Le Pen, pe Twitter. ”Felicitări Giorgia Meloni și Matteo Salvini pentru că au rezistat amenințărilor unei Uniuni Europene arogante și antidemocratice prin obținerea acestei mari victorii”, a adăugat Le Pen.
Se așteaptă ca Meloni să formeze cel mai de dreapta Guvern al Italiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru va alarma o mare parte din Europa, deoarece Italia este a treia cea mai mare economie a UE, scrie BBC.
Cu toate acestea, vorbind după vot, Meloni a spus că partidul ei, Fratelli d'Italia, va ”guverna pentru toată lumea” și nu va trăda încrederea oamenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News