Alegerile din 2024, în pericol din cauza inteligenței artificiale. Google ia măsuri de restricție
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Google a anunțat că va restricționa funcționalitatea chatbotului său, Gemini, pentru a nu mai răspunde la întrebări legate de alegerile care urmează să aibă loc în acest an la nivel global. Decizia vine ca urmare a dorinței companiei de a evita posibilele greșeli în folosirea tehnologiei, a transmis Reuters.

Această actualizare survine într-un moment în care avansurile în domeniul inteligenței artificiale generative, inclusiv generarea de imagini și videoclipuri, au ridicat îngrijorări cu privire la diseminarea de dezinformare și știri false în rândul publicului, determinând guvernele să impună reglementări pentru această tehnologie.

Atunci când este întrebat despre alegeri, precum viitoarea confruntare prezidențială din SUA dintre Joe Biden și Donald Trump, Gemini răspunde cu: ”Încă învăț cum să răspund la această întrebare. Între timp, încercați căutarea pe Google.”

Google a anunțat anterior restricții similare în SUA în luna decembrie, declarând că acestea vor fi implementate înainte de alegeri.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat marți că, în pregătirea pentru numeroasele alegeri care vor avea loc în întreaga lume în 2024 și ca măsură de precauție, Google restricționează tipurile de întrebări legate de alegeri la care Gemini va răspunde.

În afara SUA, vor avea loc alegeri naționale în mai multe țări importante, inclusiv Africa de Sud și India, cea mai mare democrație din lume.

India a solicitat anterior companiilor de tehnologie să obțină aprobarea guvernului înainte de lansarea publică a instrumentelor de inteligență artificială care sunt considerate ”nefiabile” sau aflate în stadiul de dezvoltare, și să le eticheteze pentru potențialul de a furniza răspunsuri incorecte.

Produsele Google AI sunt supuse unui examen atent, după ce impreciziile în unele reprezentări istorice ale unor personalități create de Gemini au determinat compania să suspende funcția de generare de imagini a chatbotului la finalul lunii trecute.

CEO-ul Sundar Pichai a afirmat că Google lucrează pentru a remedia aceste probleme și a descris răspunsurile chatbotului drept ”părtinitoare” și ”complet inacceptabile”.

Meta, compania-mamă a Facebook, a anunțat luna trecută că va forma o echipă pentru a aborda problemele de dezinformare și abuzul de inteligență artificială generativă în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel