Data publicării:

Alegerile anticipate, încă posibile. Augustin Zegrean: Nu s-a schimbat nimic

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat că alegerile anticipate încă sunt posibile, dat fiind că decizia CCR nu schimbă mare lucru. 

Chiar dacă luni CCR a decis că numirea lui Ludovic Orban ca premier, pentru a doua oară reprezintă un conflict constituţional, alegerile anticipate rămân o alternativă, a declarat Augustin Zegrean pentru Antena 3, scrie Mediafax. 

„De ce nu? Nu s-a pierdut nimic, nu s-a schimbat nimic. Azi, președintele poate să desemneze o persoană care să încerce să formeze guvernul, să meargă la modul serios să solicite votul de încredere al Parlamentului. Nu-l obține, mai vine unul, și se numără din nou 60 de zile acelea", a spus fostul președinte CCR, conform Mediafax. 

Anticipatele, criză politică profundă

Potrivit lui Zegrean, alegerile anticipate sunt un moment de criză politică profundă, o soluție la care președintele țării trebuie să apeleze doar dacă „are convingerea că nu se mai poate forma un guvern".

„De aceea s-a dat termen în Constituție, pentru că nu s-a dorit să fie foarte ușor să se ajungă la alegeri anticipate. Dizolvarea Parlamentului este un moment de criză politică profundă și Constituția a fost gândită așa încât să se evite astfel de situații. Constituția dă timp președintelui. Inclusiv după a doua respingere (a guvernului n.r.), nu dizolvă imediat Parlamentul, ci trece din nou la consultări, la negocieri cu președinții camerelor, cu liderii grupurilor parlamentare. Abia dacă are convingerea că nu se mai poate forma un guvern, poate să dizolve parlamentul", a declarat Zegrean.

Iohannis, o nouă desemnare

Potrivit acestuia, președintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze o altă persoană în calitate de premier.

„Președintele trebuie să desemneze o altă persoană care să formeze Guvernul. Primul pas sunt negocieri cu partidele parlamentare, desemnarea unei persoane. Persoana respectivă trebuie în 10 zile să facă lista (de miniștri n.r.) și programul de guvernare, să ceară votul de învestitură, iar parlamentul în 15 zile trebuie să stabilească data ședinței când votează. Dacă pică Guvernul, se merge mai departe cu a doua propunere", a conchis Zegrean.

Curtea Constituțională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel