Data actualizării:
Data publicării:

ALEGERI TSD. Gabriel Petrea, candidat la președinția TSD, INTERVIU EXCLUSIV

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Au loc alegeri în TSD. Tinerii Social Democrați își aleg președintele. Sunt trei candidați pentru șefia TSD. Unul dintre ei este Gabriel Petrea.

Cine este Gabriel Petrea

Este născut în octombrie 1984. A absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare Bucureşti, Universitatea Politehnica Bucureşti. Are doctorat în Management Organizaţional Universitatea Politehnica Bucureşti. Pe blogul său scrie că "Am muncit mult, am învăţat enorm, încercând să îmi găsesc un drum în viaţă  şi prin ceea ce fac să încerc să influentez pozitiv lucrurile sau oamenii din jurul meu".

Din 2012 a fost viceprimar al Primăriei Sectorului 6. Și-a dat demisia în 16 noiembrie. Până-n 2012, din 2008, a fost inginer sistem la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, responsabil cu întreţinerea reţelei de calculatorare din cadrul UPB, potrivit CV-ului său. Și-a început activitatea profesională în 2006 și a fost, pe rând, instructor CISCO Fundaţia Euromania, preşedinte  al Uniunii Naţionale a Tuturor Studenţilor din România, manager Proiect "Deciding Together" - proiect finanţat de Roma Education Fund Budapesta, consilier personal Secretar de Stat Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, director Unitatea de Management al Proiectelor Finanţate din Fonduri Structurale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Iată răspunsurile lui Gabriel Petrea la cele șase întrebări dcnews.ro adresate celor trei candidați la șefia TSD:

Cum apreciați cerințele celor numiți "tineri frumoși", despre solicitările străzii?

Gabriel Petrea: Sunt unul dintre liderii de tineret care am fost mereu conectat la cerințele acestora, atât în perioada cât am fost liderul studenților, cât și după ce am intrat în TSD. Ce vă pot spune este că cerințele tinerilor, de câte ori sunt ele formulate și oriunde sunt ele formulate, sunt cerințe reale și temeinice ale generației care va duce pe umeri România în anii care vor veni. Așa că, tinerii când ies și revendică ceva, o fac cu grija zilelor care vor veni.

Eu apreciez că solicitările din stradă sunt corecte: toți ne dorim o societate mai bună, mai dreaptă, mai corectă și mai puternică. Toți ne dorim să putem avea o viață decentă în România și dacă toți suntem dispuși să muncim pentru asta, atunci toți ne așteptăm la responsabilitate din partea liderilor noștri, oricare ar fi ei.

Eu cred că tinerii din stradă au fost foarte diferiți și cred că au avut și rerevendicări diferite, însă numitorul comun este acesta: mai multă democrație și mai puțină sărăcie. Inclusiv revendicările legate de anticorupție tot de aici pleacă: de la sărăcie și inechitate și de la nevoia de democrație reală și extinsă. Mă bucur să văd că tinerii sunt activi și îi vreau cât mai implicați, în stradă și în dialog cu decidenții locali și naționali. Participarea politică a tinerilor este un lucru pozitiv și este doar responsabilitatea noastră, a politicienilor, să transformăm aceste revendicări uneori difuze în decizii și politici publice.

Ce vă propuneți să faceți în calitate de președinte TSD?

Gabriel Petrea: Eu nu vreau să fiu șeful TSD și nici stăpânul TSD, eu îmi doresc să fiu liderul unei echipe ce poate schimba în bine lucrurile pentru generația noastră. Putem realiza acest lucru dacă recunoaștem că trebuie să rezolvăm două probleme majore. Să restartăm Tineretul Social Democrat și să regândim relația cu tinerii din România.

Trebuie să reluăm procesul de recrutare și să redeschidem ușile și ferestrele organizației astfel încât tot mai mulți tineri să ni se alăture. Trebuie să redevenim o școală de lideri politici pentru PSD. Trebuie să avem curajul să ne cerem drepturile atunci când ele nu sunt respectate. Trebuie să devenim voluntari în comunitățile noastre. Trebuie să cunoaștem și să preluăm problemele acolo unde ele apar, în comunitățile locale.

Pentru sănătatea organizației și pentru a asigura transferul de generație, TSD trebuie să aibă cel puțin un tânăr pe un loc eligibil în fiecare comună, oraș sau județ în alegerile care urmează.

În ceea ce-i privește pe tinerii din afara organizației, trebuie să fim sinceri cu ei și să trecem de la broșuri și sloganuri electorale la fapte. Și în toate faptele noastre să avem un crez: nici un tânăr din România nu ar trebui să știe ce e aia sărăcie atât timp cât muncește. Avem datoria să construim proiecte pentru tineri ca răspuns la problemele acestora de educație, familie, muncă și locuire. Putem să eliminăm sintagma, nu ai experiență nu te poți angaja prin dezvoltarea programelor de internship. Trebuie mărit salariul minim pe economie la minim 300 euro, soluția imediată pentru reducerea sărăciei în rândul tinerilor.

Aș mai putea adăuga și multe alte proiecte discutate cu colegii din țară, toate idei bune, în care colegii mei au pus multă pasiune.

De ce n-a prins TSD la tineri pană acum?

Gabriel Petrea:  Dacă ar fi să ne uităm la organizațiile TSD din țară, această întrebare nu își are sensul. Suntem cea mai mare organizație de tineret din România. Avem înființate și funcționează echipe de tineri în fiecare localitate din țară.

Evident sunt lucruri de îmbunătățit, cel puțin la nivel de comunicare. Poate nu am știut să ne promovăm foarte bine proiectele. De aceea cred că TSD trebuie să își regândească modul de comunicare cu tinerii. Până la urma tinerii din PSD nu sunt cu nimic mai diferiți decât alți tineri din România. Toți avem aceleași probleme, aceleași griji, aceleași idealuri și aceleași dorințe. Ceea ce trebuie să facem noi este să fim mult mai în contact cu comunitatea locală, mult mai aproape de tineri.

Esențial pentru mine este cum aducem tinerii în politică. Personal, de când am intrat în TSD, mi-am folosit exemplul personal și credibilitatea pentru a le arăta că este loc pentru ei în politică, că energia și competențele lor sunt apreciate, că nu contează să fie omul cuiva. Pot face mult mai mult ca Președinte TSD. Candidez la președinția TSD tocmai pentru a face același lucru la o scală mai mare, alături de o echipă. Fiecare avem idei și argumente pentru a deschide politica social-democrată și de a lăsa în urmă neîncrederea tinerilor din ultimii ani.

Cum apreciați activitatea lui Mihai Sturzu?

Gabriel Petrea:  Mihai putea să facă mult mai mult decât a făcut. Putea să fie mai curajos și mai activ decât a fost. Organizația aștepta un lider care pur și simplu nu s-a impus în fața tinerilor. Alegerile prezidențiale au fost un moment pe care îl puteam gestiona mai bine. Este o lecție în mandatul lui Mihai, că notorietatea nu bate niciodată munca. Cu ea plecăm la drum în încercarea de a restarta TSD.

Care-i puterea tinerilor în TSD și-n politică?

Gabriel Petrea:  Puterea tinerilor în TSD și în politică este curajul lor și capacitatea de a gândi și de a face. Idealismul în politică este esențial pentru generația noastră, când, de prea multe ori, se vorbește despre dezamăgire și frustrare. Tinerii au curajul să abordeze problemele dificile pentru că nu sunt în buzunarul nimănui și nu sunt datori nimănui, tocmai pentru că sunt la început de viață. Tinerii sunt principalul motor al schimbării într-o societate, iar acest potențial de schimbare trebuie orientat pentru a produce revoluții în sistem.

Eu îmi doresc ca puterea tinerilor în TSD să stea în acest lucru simplu: de acum înainte, în organizația noastră cuvinte precum meritocrație, egalitate de șanse și gen, libertate de exprimare, solidaritate vor deveni credința noastră politică și vor sta la baza acțiunilor noastre. Credibilitatea comportamentului nostru, autenticitatea vor genera interes și susținere din partea tinerilor.

De ce n-au votat tinerii cu Victor Ponta?

Gabriel Petrea:  Tinerii nu au votat Victor Ponta așa cum nu au votat ultimii trei candidați pe care i-am propus pentru președinție. Lecția este una simplă: dacă vrem ca PSD să aibă Președinte în 2019, avem nevoie de votul tinerilor. De aceea TSD este atât de important. Cu această credință candidez eu, că pot aduce alături de TSD tinerii de stânga, ecologiștii, intelectualii, feministele, minoritățile și pe toți acei care cred în muncă, echitate și solidaritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel