Alegeri SUA: Cursele electorale cheie care nu s-au decis încă. Ce mize mai există pentru democrați și republicani?
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 09 noi 2022, 21:39
WhatsApp
Alegeri SUA: Cursele electorale cheie care nu s-au decis încă. Ce mize mai există pentru democrați și republicani? Sursă foto: Global News
Alegeri SUA: Cursele electorale cheie care nu s-au decis încă. Ce mize mai există pentru democrați și republicani? Sursă foto: Global News
Democrații par să fi împiedicat pierderile pe care ar fi trebuit să le sufere la alegerile de la jumătatea mandatului de marți, deși alegătorii raportau nemulțumiri foarte mari referitoare la inflația ridicată și creșterea criminalității, în cadrul sondajelor de opinie preliminare scrutinului.    

În timp ce rezultatele mai multor curse cheie rămân a fi stabilite, aliații lui Joe Biden din Cameră și Senat se bucură de puterea neașteptată de care au dat dovadă candidații lor.

Cu toate acestea, Partidul Republican are încă o șansă de a prelua controlul atât asupra Camerei, cât și asupra Senatului, dar este posibil să să fin nevoiți să așteptăm de câteva zile, dacă nu săptămâni, pentru ca echilibrul deplin al puterii să fie determinat.

Iată ceea ce știm, cu siguranță, după ziua de astăzi:

- Misiunea congresmanului Sean Patrick Maloney era să câștige locuri pentru democrați în Camera Reprezentanților, dar el a pierdut cursa de realegere.

- Senatorul republican Ron Johnson a câștigat un alt mandat în Wisconsin, năruind speranțele democraților de a-și umple majoritatea în cameră.

- Alegătorii din Kentucky au spus „nu” la referendumul care ar fi pregătit terenul pentru incriminarea avortului.

- Cursa crucială pentru Senat din Georgiei merge la un tur suplimentar de scrutin, întrucât niciun candidat nu a trecut de 50%.

- La ora 21:30 (ora României), republicanii conduceau detașat în numărul de mandate la Camera Reprezentaților - Partidul Republican (204) - Partidul Democrat (176); câștigă partidul care formează o majoritate de minimum 218 locuri.

- La ora 21:30 (ora României), era egalitate între partide la numărul de mandate în Senat - Partidul Republican (48) - Partidul Democrat (48); câștigă partidul care ajunge la 51 de mandate.

- Concluzia cea mai probabilă: republicanii vor forma o majoritate în Camera Reprezentanților, iar democrații în Senat.

Alegeri SUA. Chirieac: Americanii nu au fost trup și suflet pentru Trump, așa cum spuneau sondajele

Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat rezultatele parțiale ale alegerilor de la mijlocul mandatului, din SUA.

Întrebat dacă s-ar fi așteptat la rezultatul parțial apărut până la ora 16:00 (ora României), Bogdan Chirieac a declarat:

„Nu, la fel ca toată lumea, și eu am citit presa americană, am văzut sondajele de opinie care, în general, nu se înșală atât de grav și mereu s-a spus că va fi un val republican care ar mătura totul. Ei bine, nu s-a întâmplat asta. Dacă în Camera Reprezentaților înțeleg că va fi o diferență de 20 de voturi în favoarea republicanilor, în Senat, care este foarte important, partidele sunt la egalitate.

Fox News anunța acum că republicanii ar avea un loc în plus la Senat. Să vedem dacă o să fie așa până la urmă pentru că, într-adevăr, numărarea voturilor durează când sunt astfel de rezultate. Ronald DeSantis, guvernatorul din Florida, ar putea fi candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale. Donald Trump a spus despre el, în stilul caracteristic: „am votat pentru tine, dar nu cumva să candidezi, pentru că am niște informații puțin uluitoare despre tine și le voi face publice dacă vrei încerca să candidezi în locul meu”.

Știți că partidele din America au o campanie pentru a-și desemna candidatul poate la fel de dură precum campania din cadrul alegerilor prezidențiale. Acum ce să spunem... Donald Trump nu se dezminte, prin tot ceea ce spune și ce face, dar se pare că publicul american nu a fost trup și suflet pentru el, așa cum sondajele expuneau înainte de alegeri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?