Alegeri Republica Moldova, turul doi. Urmează să fie aleşi 384 de primari
Alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova sunt convocaţi din nou, duminică, la urne pentru al doilea tur al alegerilor generale.
Alegătorii sunt convocaţi la urne pentru al doilea tur al alegerilor generale, în cadrul cărora urmează să fie aleşi 384 de primari, dar principala miză o constituie alegerea primarului municipiului Chişinău, unde lupta se dă între reprezentantul socialiştilor Ion Ceban şi Andrei Năstase, unul dintre liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA, proeuropean), informează mass-media moldovene.
Secţiile de vot se vor deschide la 7:00 şi se vor închide la 21:00. În buletinele de vot vor fi înscrişi primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie a.c.. Înscrierea pe buletin a celor doi candidaţi se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza aceloraşi liste electorale utilizate la primul tur de scrutin.
În primul tur de scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma 'Dreptate şi Adevăr' (PPDA), au obţinut cele mai multe voturi, 41% şi, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obţinute la alegerile din mai 2018. Atunci, în turul doi, Andrei Năstase l-a învins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instanţele judecătoreşti.
Comisia electorală, premieră
Totodată, la 20 octombrie au fost aleşi 515 primari, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC). Cele mai multe mandate, în teritoriu, le-au obţinut democraţii, 191, fiind urmaţi de socialişti care au câştigat 124 de primării. Blocul ACUM a obţinut 82 de funcţii de primar.
Pentru prima oară în ultimii opt ani, Comisia electorală a permis organizarea unui exit-poll la Chişinău, care va fi realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova în cooperare cu compania de consultanţă Poliexpert, la ieşirea din cele 67 de secţii de votare de pe raza municipiului Chişinău.
Ultimul exit-poll, realizat la alegerile locale din 2011, a fost un eşec pentru că, potrivit experţilor, a prezentat date total diferite faţă de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau faţă de alte sondaje anterioare. Pentru exit-poll-ul de duminică, Comisia electorală a acreditat 164 de persoane şi a aprobat modelul legitimaţiei operatorului care va intervieva alegătorii la ieşirea de la urne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News