Alegeri regionale în Germania. Partidul lui Olaf Scholz, înfrângere usturătoare
Autor: Dan Carp | Publicat pe: 08 mai 2022, 23:06
WhatsApp
Social-democraţii cancelarului german Olaf Scholz au suferit duminică o înfrângere grea în alegerile regionale din nordul Germaniei, ajungând doar pe locul trei după conservatori, în mare măsură câştigători, şi Verzi, relatează AFP.

Partidul Social Democrat (SPD), care din decembrie conduce coaliţia de trei partide de la Berlin cu Verzii şi Liberalii, a obţinut între 15,5% şi 16% din voturi în micul land Schleswig-Holstein, potrivit unor sondaje la ieşirea de la urne difuzate de canalele publice de televiziune ARD şi ZDF.

SPD a scăzut cu aproximativ 12 procente faţă de acum cinci ani, ceea ce l-a determinat pe secretarul său general, Kevin Kühnert, să spună că nu este vorba de o seară electorală bună. Creştin-democraţii fostului cancelar Angela Merkel (2005-2021), la putere în această regiune, au câştigat între 41% şi 43% din voturi, un avans de 9 până la 11 procente faţă de scrutinul din 2017.

Verzii au obţinut locul doi, deţinând între 17% şi 19,5% din voturi în această regiune de unde provine vicecancelarul şi ministrul Economiei şi Climei, ecologistul Robert Habeck. Reacţionând la acest rezultat, el a cerut formarea unei alianţe regionale cu CDU pentru a guverna acest land.

Liberalii FDP, parteneri ai coaliţiei de guvernământ de la Berlin, au obţinut 7% din voturi, potrivit sursei citate. Aceste alegeri care au avut loc într-un land învecinat cu Danemarca şi populat cu doar 2,9 milioane de locuitori constituie al doilea test electoral al anului pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz, relatează Agerpres. 

Scădere și în sondaje pentru partidul lui Olaf Scholz 

Un sondaj efectuat la mai puţin de două luni după instalarea la putere în Germania a noii coaliţii de centru-stânga, sprijinul publicului pentru Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz a înregistrat o scădere, relevă unul din cele mai importante sondaje de opinie din Germania, citat vineri de dpa.

Cu toate că SPD şi partenerii săi de coaliţie, Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP), continuă să se bucure împreună de o majoritate clară în preferinţele electoratului, SPD singur este susţinut de numai 24% dintre germani, arată cel mai nou Politbarometer, făcut public de ZDF.

Este o scădere de 3 puncte procentuale de la sondajul similar anterior realizat acum două săptămâni. Scholz personal a suferit scăderi ale ratingului pentru popularitate şi performanţă.

Angela Merkel, cel mai simpatizat politician din GermaniaDacă ar avea loc iarăşi alegeri legislative, alianţa conservatoare CDU/CSU (Uniunea Creştin Democrată şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin Socială) se poate aştepta să obţină 23% din voturi, Verzii - 18% (plus 2%), iar FDP 10% (minus 1%), mai indică sondajul.

În pofida faptului că s-a retras anul trecut, fostul cancelar Angela Merkel continuă să fie cel mai simpatizat politician german, conform acestui barometru. Întrebaţi ce notă ar acorda principalilor 10 oameni politici din ţară pe o scară de la +5 (cel mai simpatizat) la -5 (cel mai puţin simpatizat), Merkel s-a situat pe prima poziţie, cu +2,4, urmată de Scholz şi ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, amândoi cu +1,4. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?