Data publicării:
Alegeri prezidențiale, turul 2. Alex Coita: Românii nu ştiu despre planurile celor doi candidaţi
Alex Coita a făcut o analiză a alegerilor prezidențiale din turul doi. Ce spune analistul politic.
"Suntem la 30 de ani de la Revoluţie, nu mai avem nevoie de o mână forte şi toată obsesia asta cu paternalismul prezidențial trebuie să înceteze. Preşedintele este mediator între puterile statului şi între stat şi societate. Are rolul să integreze o arhitectură constituţională şi să medieze, creeze cadrul în care să permită construcţia a ceea ce noi avem nevoie. Şi avem nevoie de instituţii ale statului puternice, care să facă faţă şocurilor, să fie în slujba cetăţeanului şi să fie construit în aşa fel încât o persoană care acumulează prea multă putere să nu poată să strice armonia instituţională. Din acest punct de vedere, este foarte important stilul prezidențial pe care cel sau cea care va câştiga alegerile astăzi îl va adopta. Este foarte important ca persoana care va accede la Cotroceni, după alegerile de astăzi, să înţeleagă faptul că miza pentru următorii cinci ani este construcţie instituţională, aşezarea statului de drept şi de a încerca să estompeze acele tensiuni din societate, pe care le-am văzut dezvoltându-se, în ultimii ani, în România şi care nu fac decât să ne inhibe potenţialul ca ţară şi ca societate ", a declarat Alex Coită la Antena 3.
"Românii nu ştiu despre planurile celor doi candidaţi"
"Românii nu ştiu despre planurile celor doi candidaţi, am avut nişte chestiuni vagi spuse de preşedintele Iohannis. Un alt candidat a prezentat nişte idei, o platformă, dar destul de târziu. Ceea ce ştim este că votul se va face mai mult simbolic. Oamenii vor vota în funcţie de orientările lor politice predefinite. Nu ştiu în ce măsură va exista posibilitatea de a aduce foarte mulţi nehotărâţi la vot. Dacă ne uităm la cifrele privind prezența la urne, suntem cam la acelaşi palier ca în turul I, dacă nu mă înşel. Ceea ce înseamnă că, dacă se menţine acest ritm, vom avea o prezență asemănătoare cu cea din turul I, poate un pic mai mare în diaspora şi asta confirmă faptul că, până la urmă, oamenii au vrut să îşi ducă opţiunea până la capăt, dar nu există un val de emoţie care să ducă participarea foarte sus", a mai spus analistul politic.
Votul, obligație sau drept
"Depinde ce ne dorim. Dacă ne dorim să vegetăm aşa, fără nicio noimă, într-o societate în care nu ne integrăm, putem să nu mergem la vot. Dar dacă vrem să avem un cuvânt de spus într-o decizie... Atenţie, niciodată nu va fi o decizie perfectă. Nu există aşa ceva. Decidem între oameni care sunt selectaţi din rândul partidelor, care sunt selectate din rândurile societăţii. Clasa politică este oglinda societăţii, că ne place sau nu. Dacă ne dorim o altă clasă politică, trebuie să acţionăm. Primul şi cel mai simplu mod de a acţiona este de a merge şi de a pune ştampila pe acel om care este poate mai puţin imperfect decât celălalt. Cred că este o obligaţie morală, chiar dacă, prin lege, în România, nu suntem obligaţi să votăm, deşi în multe alte state, inclusiv Grecia, votul este obligatoriu şi universal. Grecii sunt obligaţi să voteze numai în ţară. Anularea votului arată puţin şi miza acestor alegeri. Dacă tot te duci, du-te şi votează şi asumă-ţi ceva!", a declarat Alex Coita.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News