Alegeri prezidențiale Franța. Scorul obținut de Emmanuel Macron după numărarea tuturor buletinelor de vot
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alegeri prezidențiale Franța. Scorul obținut de Emmanuel Macron după numărarea tuturor buletinelor de vot / Foto: Facebook Emmanel Macron
Alegeri prezidențiale Franța. Scorul obținut de Emmanuel Macron după numărarea tuturor buletinelor de vot / Foto: Facebook Emmanel Macron
Emmanuel Macron este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Franța cu 58,5% din voturi.

Emmanuel Macron a fost reales pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei cu 58,5% din voturi, a anunţat luni dimineaţa ministerul de interne de la Paris, anunţând un rezultat provizoriu după numărarea tuturor buletinelor de vot, transmite Agerpres, citând dpa.

Contracandidata sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, a obţinut 41,45% din voturi.

În cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, alegătorii francezi au avut de ales între Emmanuel Macron, politician pro-european şi liberal, şi Marine Le Pen, lidera formaţiunii politice de extremă dreapta Adunarea Naţională.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc pe 10 aprilie, au concurat 12 candidaţi. Partidele tradiţionale, socialiştii şi republicanii, au obţinut rezultate slabe la acest scrutin. Prezenţa la vot în cel de-al doilea tur a fost de 72%, conform sursei citate.

Primul discurs al lui Macron din al doilea mandat de președinte al Franței

„Dragi compatrioți, aici, la Paris, și peste tot, pe întregul teritoriul al Franței, încep prin a vă mulțumi! După cinci ani de transformări fericite și grele, dar și de crize excepționale, a venit această zi când o majoritate a dvs. a ales să-mi acorde încrederea pentru a fi președintele republicii în cei cinci ani care urmează.

Tocmai de aceea vreau să le mulțumesc tuturor voluntarilor, tuturor celor care au fost alături de noi pe acest drum. Știu că ați făcut eforturi, de aceea îmi ating inima și știu că acesta este adevărul. Știu ceea ce vă datorez și vă mulțumesc încă o dată.

Vreau să le mulțumesc tuturor francezilor, bărbați și femei, care în cele două tururi mi-au acordat încrederea lor pentru o Franță independentă, o Europă puternică, o națiune interesată de ecologie.

Mai știu și faptul că numeroși compatrioți au votat pentru mine pentru a constitui un baraj împotriva extremei drepte. Sunt conștient că cei care m-au votat în detrimentul extremiștilor mă obligă să fac lucruri pentru ei. Mă gândesc la toți compatrioții noștri care nu au venit să voteze. Tăcerea lor înseamnă că nu vor să aleagă, trebuie să găsim un răspuns și pentru această tăcere. Vreau să mai spun că mă gândesc la cei care au votat pentru Le Pen, știu că sunt decepționați. Vă rog să nu fluierăm pe nimeni, v-am rugat de la început.

Încă de acum vreau să spun că nu mai sunt candidatul unei anumite tabere, ci președintele tuturor, bărbați și femei. Știu că pentru numeroși compatrioți de-ai noștri care au ales să voteze cu extrema dreaptă trebuie un răspuns. Un răspuns pentru furia lor.

Votul din această zi ne impune să luăm în considerare toate greutățile prin care trec ei și să răspundem furiei exprimate astăzi. Dragi prieteni, ați ales un proiect umanist, ambițios, pentru independența noastră, un proiect republican, social și ecologic, bazat pe muncă și pe capacitatea de a crea, un proiect de a ne folosi forțele academice, de antreprenoriat și culturale”, a spus Emmanuel Macron, la Paris, după victoria sa. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel