Alegeri parlamentare Grecia. Un scrutin cu rezultat incert
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Grecii se vor prezenta duminică la urne, după haosul prin care a trecut ţara lor în această vară, cu bănci închise şi cu o economie dusă până în pragul colapsului. Principalele două partide rivale sunt SYRIZA (stânga radicală), al fostului premier Alexis Tsipras, și Noua Democrație (ND, dreapta), condus de Vangelis Meimarakis, ambele fiind apropiate în sondajele de opinie.    

Ultimele sondaje, făcute la finalul campaniei electorale, arată că Syriza a căpătat un uşor avantaj înaintea ND,cuprins între 0,7 și 3 și puncte procentuale, avans situat în marja de eroare.

La ultimul miting electoral organizat de Syriza înainte de alegerile parlamentare anticipate din Grecia, mii de oameni s-au adunat, vineri seară, în centrul Atenei, unde fostul premier Alexis Tsipras a încercat să mobilizeze electoratul, declarându-se încrezător în victoria sa la alegerile de duminică, pe care o vede ca un "mesaj pentru Europa".

"Luptăm pentru o mare victorie a stângii în Grecia, pentru ca să existe în continuare speranță în Europa", a declarat Tsipras, citează Agerpres.

[citeste si]

Liderul opoziției de dreapta, Vangelis Meimarakis, s-a declarat la rândul său încrezător în victoria la alegeri și a promis să alcătuiască o "echipă națională" pentru a guverna, la un miting electoral care a avut loc joi seară, la Atena.

Atât Tsipras, cât și Meimarakis au promis că vor continua cu reformele fiscale cerute de creditorii internaționali ai Greciei — Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Centrală Europeană (BCE), dar că vor încerca în același timp să adopte măsuri pentru a diminua impactul austerității.

Chiar dacă Tsipras și Meimarakis au exclus o colaborare după alegeri, o parte a electoratului consideră că cei doi vor forma o coaliție și că lucrurile nu se vor schimba în Grecia după acest scrutin.

Sondajele nu pot oferi acum decât o singura certitudine – niciun partid nu va putea obține o majoritate absolută în parlement. Pentru aceasta ar fi necesar votul a circa 36% dintre alegătorii prezenți la urne (adăugându-se o primă electorală de 50 de mande din totalul de 300 pentru partidul care se clasează primul). Partidele fruntașe nu sunt creditate cu mai mult de 27% în niciun sondaj.

În total, 14 partide și cinci coaliții iau parte la alegerile legislative de duminică din Grecia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel