Alegeri parlamentare 2020. Cine propune premierul. Zegrean: Preşedintele este OBLIGAT
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 08 dec 2020 / 11:31
WhatsApp
Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a explicat pentru DC NEWS care este partidul care propune premierul după alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

Asta după ce s-a vorbit, în repetate rânduri, de faptul că preşedintele, în spiritul Constituţiei, ar trebui să desemneze ca premier o persoană propusă de partidul care a câştigat alegerile. 

"Nu scrie nicăieri în Constituţie de 'spiritul Constituţiei'. S-a pus în discuţie, la dezbaterile din Adunarea Constituantă, ideea de spirit şi de literă a legii. Dar pentru judecători! Spiritul ăsta, însă, de multe ori ne înşală. Pentru că spiritul vine de la fiecare. Constituţia trebuie aplicată aşa cum e scrisă ea. 

Partidul care are în Parlament majoritate absolută, jumătate plus unu din numărul total al mandatelor, dă premierul. Aşa zice Constituţia. Dacă un partid are această majoritate absolută, preşedintele este OBLIGAT să discute cu acest partid despre formarea unui Guvern. Ceilalţi nici nu mai sunt băgaţi în seamă. Dacă nici unul nu are, atunci preşedintele este obligat să discute cu toate partidele despre formarea unui Guvern. După discuţii, preşedintele are libertatea să propună o persoană care să formeze Guvernul. 

Sigur, trebuie să ţină cont de posiblitatea obţinerii votului de încredere al Parlamentului. Altfel, preşedintele ar putea fi acuzat că face propuneri formale pentru a duce la dizolvarea Parlamentului.", a declarat Augustin Zegrean pentru DC NEWS.

G Ad:

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro