Data actualizării:
Data publicării:

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Tu pe cine votezi?

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie 2016. Românii care vor ieși la vot vor decide majoritatea parlamentară care va da viitorul Guvern al României. Calculele politice actuale sunt făcute în baza sondajelor. Mai mulți sociologi au comentat pentru DCNews viitoarele alegeri parlamentare și au lansat previziuni. DCNews vă invită să votați în sondajul nostru pe cine votați. Votul este secret și se poate vota o singură dată. 

Iată ce au spus sociologii pentru DCNews, la începutul campaniei electorale, cu privire la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016:

Marius Pieleanu, director Avangarde: ”Avem partide noi, deocamdată ele nu întrunesc scorul necesar intrării în Parlament. În opinia mea, PMP va face pragul, sigur va intra și ALDE, rămâne de văzut situația Alianței pentru România a domnului Marian Munteanu și a Partidului România Unită a domnului Bogdan Diaconu, dacă pot face saltul semnificativ în campanie, dublarea scorului electoral, de la 2-2,5% la 5%, necesarul pentru intrarea în Parlament. Dacă instanța va admite contestația la fuziunea UNPR cu PMP, partidul lui Traian Băsescu ar putea ieși victimizat și ar face un scor mai mare. Efectul este extrem de greu de controlat, ar putea fi unul de victimizare socială care să crească intenția de vot. Partidele naționaliste de la noi nu sunt de tip anti-sistem și e greu de crezut că victoria lui Donald Trump din SUA ar putea avea vreun efect, mai ales că marea lor majoritate au făcut politică până acum, nu au stat departe de sistem. E posibil ca USR să beneficieze, prin așa-numitul efect de contaminare, de rezultatul aparent surpriză al câștigării președinției de către Donald Trump și să crească în ziua votului. Rămâne de văzut dacă se va confirma, e doar o asumpție. În mod normal, nu ne așteptăm la schimbări majore cu privire la PSD și PNL. Ne așteptăm la un PSD de 40%, la un PNL, cu siguranță locul doi, între 25 și 35%. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în campanie și cum va reuși PNL să se mobilizeze în ziua votului. Contează foarte mult pentru partidele mari și rețelele lor electorale, care sunt în principiu bine pus la punct. USR se va situa pe o poziție bună la București, e foarte probabil să fie pe locul doi. Nu e foarte clar cât de mult a recuperat PNL-ul după ultima înfrângere a sa la București, e posibil să fie totuși o ușoară creștere a PNL-ului în ultima vreme în București.” 

Cristian Pîrvulescu, politolog: ”În contextul acesta tensionat european și mondial mă aștept ca și campania din România să fie mai violentă decât de obicei în încercarea de a atrage atenția opiniei publice și de a muta electoratul indecis sau mai puțin decis dintr-o parte în alta. Pe de altă parte, campania nu pare să fie extraordinar de inovativă: sloganurile s-au lansat, în mare parte se cunosc strategiile. Partea de pregătire legislativă a campaniei este aproape terminată în sensul că au fost elaborate legi care să satisfacă anumite blocuri sociale pe care partidele le consideră ca fiind reprezentative. Dar dincolo de asta nu mă aștept la o campanie nici inovatoare, nici lămuritoare în ceea ce privește direcțiile viitoare ale guvernării în România.”

Alfred Bulai, sociolog: ”E clar că PSD va fi primul loc și PNL pe locul doi, așa cum arată toată datele. PSD nu va avea decât în jur de 40%, chiar puțin sub 40% s-ar putea să aibă. Probabil că PNL și cu USR vor împărți un bazin comun, deci depinde cât de mare va fi cota USR-ului. E un joc de vase comunicante. Dacă PNL ar lua 30%, USR ia sub 10%, pentru că masa electorală e cam aceeași, tocmai de aceea cele două partide depind unul de altul. Intră și UDMR în Parlament pentru că nu are niciun fel de competitor în zona maghiară. În rest, mai sunt două partide, ALDE și PMP care se bat să intre în Parlament, au posibilitate mare să intre, dar real își pun problema să facă scorul. Ele pot juca un rol important în ecuația guvernamentală ulterioară. Mai există PRU, care nu are scor electoral de 5%, dar nu e nici foarte departe și depinde foarte, foarte mult ce campanie vor duce, ce se va întâmpla în campanie. Partidele mici au șanse mari să intre în Parlament, când prezența la vot e redusă. Dacă prezența este mare, atunci procentul iese mai mic și riscă să cadă sub 5%. Prezența la vot e foarte greu de estimat, pentru că depinde de cât de spectaculoasă, incitantă va fi campania electorală. Sunt evenimente care se pot întâmpla și pot să dinamizeze campania. La campanie a fost o campanie moartă. Acum probabil a fi mai puțin moartă pentru că mizele sunt mari.”

[citeste si]

*Notă: Dacă sunteți pe mobil și doriți să votați alegeți din stânga sus, acolo unde sunt trei linii, ”Vezi versiunea desktop a site-ului DCNews.ro”, și reveniți în știre pentru a bifa opțiunea dumneavoastră. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel