Data publicării:
ALEGERI MOLDOVA 2016. Cumpănașu, interviu: Dezastru pentru România: Risc foarte mare la graniță
Alexandru Cumpănașu, preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, a acordat un interviu pentru DCNews . El a vorbit despre alegerile istorice din Republica Moldova și impactul pe care îl au pentru România.
DCNews: Ce ar reprezenta pentru România, alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova?
Alexandru Cumpănașu: Alegerea lui Dodon ar fi un dezastru pentru România. În ciuda unor mesaje de fațadă pe care le aruncă acum, cum că vrea să fie președinte al Moldovei, în sensul continuării drumului proeuropean, domnul Dodon, de la alegerile locale, știm că este în totalitate supus Federației Ruse iar ajungerea sa în funcția de președinte ar însemna o Moldovă ostilă României. Ostilă, prin atitudini belicoase, prin provocări pe care Dodon la comandă le va executa și chiar provocări de altă natură. Plus că în ceea ce privește Transnistria, cred că Dodon ar trece la federalizarea Moldovei, cu includerea Transnistriei sau poate chiar recunoașterea acesteia, ceea ce ar culmina practic cu încheierea oricăror revendicări cu privire la aceasta. În ceea ce ne privește pe noi, ar însemna un risc foarte mare la granița României. Practic s-ar muta cum am mai spus, granița României direct cu Rusia.
DCNews: În cazul în care Igor Dodon ar câștiga alegerile, drumul european al Moldovei va fi suspendat sau stopat definitiv?
Alexandru Cumpănașu: Pentru cât timp ar fi președinte Dodon, cu siguranță ar fi stopat. Eu nu pot crede că un om care s-a afișat la alegerile locale cu Vladimir Putin și a încercat să câștige câștige alegerile punând poze cu el și cu Vladimir Putin pe postere în toată Moldova, în special la Chișinău, am serioase îndoieli că are un feeling proeuropean. Cred că Republica Moldova ar deveni una dintre marionetele domnului Putin.
DCNews: Ar fi putut fi azi Igor Dodon președinte, în cazul în care Dumitru Ciubașenco (PN) s-ar fi retras și l-ar fi sprijinit încă din primul tur?
Alexandru Cumpănașu: Nu cred. Părerea mea este că Dodon, cel puțin la alegerile prezidențiale, ca persoană, contează foarte puțin. Am văzut că s-au făcut speculații și cu privire la Maia Sandu că ar fi reușit să obțină un scor bun pentru că s-au retras și alții. Eu cred că, cel puțin în Republica Moldova, dar e valabil peste tot, se votează persoana. Dacă se retrage un candidat nu este o garanție că votanții lui se duc la candidatul către care acesta a făcut îndemnul. Retragerea ar fi fost inutilă pentru Dodon, pentru că oamenii ar fi votat în continuare persoana. Nu s-ar fi mutat acele câteva procente la Dodon.
DCNews: Dar faptul că Vladimir Voronin a îndemnat electoratul comunist, să nu îl voteze pe Igor Dodon, poate constitui un avantaj pentru Maia Sandu?
Alexandru Cumpănașu: Nu este un avantaj că Voronin a îndemnat electoratul comunist să nu îl voteze pe Dodon. Cum vă spuneam, electoratul nu ascultă liderii. Electoratul face ce vrea el, dar, este un avantaj că Maia Sandu poate specula această speculație în sensul capitalizării voturilor respective. Dacă Voronin ar fi participat activ alături de Dodon în campanie, era altceva. Prin faptul că se abține dă posibilitatea ambilor candidați să își câștige electoratul pe care îl are acum. Iar Maia Sandu, are prima șansă deoarece electoratul lui Voronin nu este prorus. Este naționalist. Ei vor să fie moldoveni. Nu vor să fie nici ruși, nici români.
DCNews: Prin urmare, Maia Sandu are o șansă reală
Alexandru Cumpănașu: Maia Sandu are o șansă bună la alegeri. Depinde totuși de mulți factori. Este ca și la alegerile din 2009 sau 2004 din România. Poate recupera diferența. Depinde doar de ea, este acel trend pozitiv al celui care vine din urmă. Igor Dodon, și-a atins un maxim, dar, asta nu înseamna că jocurile sunt făcute. Totuși, Maia Sandu are o șansă.
DCNews: Ar fi putut face România mai mult pentru a o sprijini pe Maia Sandu?
Alexandru Cumpănașu: România ar fi putut să facă mai mult pentru Republica Moldova în general. Să nu uităm că sunt aproximativ 30 de prosturi sunt în limba rusă în Republica Moldova și doar 4-5 în limba română. În același timp, este foarte greu să dai vina pe cetățenii moldoveni că nu mai simt, sau nu își mai doresc să fie proeuropeni. Întreaga coaliție proeuropeană este plină de corupți și de persoane care nu au niciun fel de credibilitate și care au dezamăgit crunt. Mă refer la cei care au guvernat până acum, inclusiv acum. Maia Sandu vine cu un spirit nou. Este femeie și este tânără. După rezultatele din primul tur înseamnă că oamenii au încredere în ea și o văd altfel. România, putea să facă mult mai mult. Nu numai pentru Maia Sandu, ci pentru Moldova și pentru drumul ei european. Eu cred că România nu a făcut foarte mult. În pregătirea alegerilor, România a dat semne că s-a resemnat cu învecinarea cu Federația Rusă. Nu am văzut semnale atât de hotărâte, în afară de două vizite, sau o vizită la Chișinău. Nu am văzut mesaje extrem de clare, mesaje extrem de dure. Și nu vorbesc de unire. Mesajul unionist acum, este o greșeală fantastică și pentru noi și pentru moldoveni. Ar fi trebuit date speranțe, sprijin concret și finanțare.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News