Alegeri Marea Britanie. Scenarii pentru Partidul Conservator, care a pierdut majoritatea absolută în Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Alegeri
Alegeri
Chiar dacă conservatorii au pierdut joi majoritatea în Parlamentul britanic, conform rezultatelor oficiale, ei au totuși posibilitatea de a forma fie un guvern minoritar, fie o coaliție cu una sau mai multe partide.

În ambele cazuri, negocierile ar putea dura mai multe săptămâni, ceea ce ar da o lovitură calendarului cu privire la Brexit, în condițiile în care negocierile cu Uniunea Europeană sunt programate să înceapă în zece zile.

Cu doar 314 mandate față de 330 câte a avut până acum, Partidul Conservator ar avea nevoie de 10 mandate pentru a avea o majoritate absolută în Camera Comunelor. Pentru premier este o ratare teribilă, întrucât Theresa May a convocat aceste alegeri anticipate cu unicul scop de a consolida majoritatea existentă de 17 de locuri.

Pentru a continua să guverneze, conservatorii pot să formeze un guvern așa-zis minoritar. În acest caz, ei ar fi singuri la putere, dar și-ar asigura sprijinul punctual al altor partide pentru a vota proiectele lor în Parlament. Unioniștii din Irlanda de Nord, apropiați conservatorilor, ar fi un partener privilegiat.

[citeste si]

Un astfel de guvern minoritar ar fi totuși teribil de slab. Precedentul în Regatul Unit datează din 1974 când conservatorii britanici au convocat alegeri anticipate pentru a-și consolida poziția... dar le-au pierdut în fața laburiștilor. Însă guvernul minoritar al laburistului Harold Wilson nu a rezistat decât câteva luni, înaintea convocării de noi alegeri.

Conservatorii pot, de asemenea, să încerce să formeze o coaliție, așa cum au făcut-o în 2010, când s-au aliat cu centriștii eurofili din Partidul Liberal-Democrat. O reeditare a acestei coaliții este însă dificil de imaginat de această dată din cauză că cele două partide sunt pe poziții divergente în problema Brexitului, scrie Agerpres.

În cazul în care conservatorii eșuează în formarea guvernului, minoritar sau de coaliție, un alt scenariu este teoretic posibil: o alianță între laburiști, SNP scoțian și liberal-democrați, care vor avea împreună 314 de locuri în viitorul Parlament, conform estimărilor, cu sprijinul posibil al Verzilor și al micilor partide regionale.

În acest caz, eșecul conservatorilor și al Theresei May va fi total.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel