Data actualizării:
Data publicării:

S-au încheiat alegerile locale din Republica Moldova. Primele rezultate de la Chișinău. Update

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Sediul Primăriei municipiului Chișinău/ Agerpres
Foto: Sediul Primăriei municipiului Chișinău/ Agerpres
Urnele s-au închis în Republica Moldova. Prezența la vot a fost mai scăzută decât la alegerile din 2019. 

UPDATE: Mişcarea Alternativa Naţională (MAN), partid înfiinţat şi condus de primarul Ion Ceban, a obţinut cele mai multe voturi la alegerile locale pentru Consiliul Municipal Chişinău, care au avut loc duminică, potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din cele 305 secţii de votare din Capitală, conform Agerpres. 

MAN a atras voturile a 33,10% din electorat, devansând Partidul Acţiune şi Solidaritate, partid aflat la guvernare, care a fost susţinut de 32,88% dintre alegători.

Cel de-al treilea partid care a depăşit pragul electoral a fost Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care a obţinut 9,64% din voturi.

În Republica Moldova, pragul electoral este de 5% pentru partidele sau organizaţiile unice, 7% pentru un bloc electoral de două sau mai multe partide şi de 2% pentru candidaţii independenţi.

La Consiliul Municipal Chişinău au avut candidaţi 29 de partide şi blocuri electorale, la care se adaugă Partidul "Şansă", care a fost exclus din competiţia electorală. De asemenea, au fost înregistrate şi patru candidaturi independente.

UPDATE: Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, fostul socialist Ion Ceban, a câştigat, din primul tur, alegerile locale din capitala Republicii Moldova, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni dimineaţa, la ora 7.30, de Comisia Electorală Centrală, în urma centralizării voturilor de la 304 din totalul celor 305 secţii de votare din oraş.

Ceban, care a candidat acum din partea Mişcării Alternativa Naţionale, al cărei preşedinte este, a fost susţinut de 132.245 alegători, respectiv 50.58% din totalul cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul de vot în Chişinău.

Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 73.930 alegători (28.27%).

Pe poziţia a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Adrian Albu, cu 1.1815 voturi (4.52%), iar pe locul al patrulea - Victor Chironda din partea Platformei Dreptate şi Adevăr, cu 9.989 voturi (3.82%).

La alegerile locale desfăşurate duminică, pentru primăria Chişinău au candidat 27 de persoane.

Update ora 23:00. Lupta pentru primăria Chișinăului. După numărarea primelor voturi, actualul primar, Ion Ceban, are cele mai multe voturi - 55,88%. Acesta este urmat de candidatul Lilian Carp cu 23,65% și socialistul Adrian Albu - 5,07%.

Update. Alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost invalidate în opt din cele 898 localităţi în care s-a desfăşurat scrutinul, ca urmare a unei prezenţe la urne sub 25%, a anunţat, duminică seară, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Update ora 22:00. Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea ce reprezintă 41,4% din totalul persoanelor cu drept de vot. 

Rata de participare la vot la nivel naţional este mai mică decât în 2019, atunci când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.

În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947.

Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie. 

Update ora 18:38. Peste 38% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18.00, la scrutinul pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali, arată datele centralizate de Comisia Electorale Centrale (CEC).

Update, ora 14:19 - Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a mers la vot

„Am votat pentru o capitală europeană, pentru primari și consilieri care să ne reprezinte, nu cei care ne vând țara pentru 30 de arginți”, a declarat acesta, în fața jurnaliștilor.

Update, ora 14:00 - Dosar penal pentru un fost primar care a împiedicat accesul unei femei la urna de vot

Fostul primar al localității Chirsova din UTA Găgăuzia, Serghei Sapunji, care anterior a fost candidat din partea Partidului „ȘANSĂ” pentru funcția de primar în aceeași localitate, se confruntă acum cu posibilitatea de a primi o amendă sau chiar o pedeapsă cu închisoarea, din cauza faptului că a împiedicat o alegătoare să-și exercite dreptul de vot, scrie deschide.md.

Update, ora 13:00 - Maia Sandu a mers la vot

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, duminică, la ieşirea de la vot, că "nimeni nu este mai presus de lege", "nici chiar cei care au miliarde de lei de origine rusă", referindu-se la Partidul "Şansa", care a fost eliminat, vineri, din alegerile locale, ca urmare a faptului că a fost asimilat cu o grupare de criminalitate organizată.

Liderul de la Chişinău a subliniat că toţi "cei care folosesc bani nedeclaraţi şi mai ales bani de provenienţă din afara ţării pentru a finanţa aceste activităţi nu corespund standardelor democratice", explicând astfel decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de a anula candidaturile Partidului "Şansa".

Update, ora 10:49 - Ion Ceban, primarul Chișinăului, a mers la vot

Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat, consideră că votul la alegerile locale de duminică este foarte important pentru viitorul Capitalei Republicii Moldova. El s-a pronunţat, la ieşirea de la urne, în favoarea dezvoltării Chişinăului şi a lansat un apel la populaţie să iasă la vot, scrie Agerpres.

Update, ora 10:35 - Marcel Ciolacu le urează succes candidaților din Republica Moldova

„Le urez mult succes tututuror candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova! Baftă și colegilor din Partidul Social Democrat European! Avem nevoie ca localitățile din Republica Moldova să fie conduse de aleși locali cu o viziune clară către valorile occidentale. Eliminarea așa-zisei limbi moldovenești nu ar fi fost posibilă fără susținerea unei administrații proeuropene în Republica Moldova”, a scris premierul României, pe Facebook.

Update, ora 10:00 - Prezență la vot mică în rândul tinerilor

Peste 200.000 de cetățeni moldoveni au participat la procesul de vot până în acest moment. Persoanele cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani s-au dovedit a fi cele mai matinale, în timp ce tinerii rămân mai puțin activi la orele dimineții.

Update, ora 09:30 - Candidatul PAS la Chișinău a mers la vot

„Am votat pentru un oraș mai confortabil, un oraș în care proiectele ce sunt implementate să nu fie de mântuială, care la prima ploaie le scoate în evidență neajunsurile. Am votat pentru un oraș în care să avem curți amenajate, în care să avem transport public, am votat pentru normalitatea în care trebuie să se întoarcă municipiul”, a declarat Lilian Carp.

Update, ora 08:27 - Primarul din Nihoreni, exclus din alegeri

Constantin Macovei, care ocupă funcția de primar în satul Nihoreni, în raionul Rîșcani, și este membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a fost eliminat din competiția electorală după ce a ales să nu-și suspende activitatea pe durata campaniei electorale și să se retragă într-un "concediu anual de odihnă".

Știrea inițială:

Aceasta este ultima rundă de alegeri la nivel național înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, într-un moment în care această fostă republică sovietică își continuă eforturile de a adera la Uniunea Europeană și de a se elibera de influența Rusiei.

Președintele pro-europeană, Maia Sandu, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova că plănuiește să o înlăture de la putere printr-o lovitură de stat. În această săptămână, ea a făcut acuzații cu privire la Rusia, acuzând "cumpărarea" voturilor și direcționarea a 5 milioane de dolari către "grupuri criminale" conduse de omul de afaceri fugar, Ilan Șor, în ultimele două luni.

Scrutinul pentru selectarea a 12.000 de oficiali a pus în competiție numeroase partide, inclusiv Partidul de Acțiune și Solidaritate (PAS) al lui Sandu și partidul pro-rus Renașterea, legat de Shor, care a fost condamnat în absență pentru fraude.

Vineri, partidul Şansă, de asemenea asociat cu Șor, a fost exclus din cursă, din motive de securitate.

Bătălie încinsă pentru primăria din Chișinău

Aceste alegeri reprezintă un test important pentru direcția pe care o va urma Sandu, în special în localitățile mai mici, după victoria sa zdrobitoare din 2020.

În capitala Chișinău, primarul Ion Ceban candidează pentru un al doilea mandat în fața lui Lilian Carp din partidul PAS. Ceban, care a avut în trecut o poziție pro-rusă, a înființat un partid pro-european în 2022, dar PAS încă îl consideră un potențial aliat al Moscovei.

Într-un apel televizat către alegători vineri seara, Sandu a cerut o prezență mare la vot pentru a susține eforturile sale pro-europene.

"Prin votul vostru, Moldova are șansa de a deveni membru în familia europeană. Nu lăsați satele noastre să ajungă în mâinile hoților", a spus ea.

În replică la comentariile lui Sandu din această săptămână, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a numit-o pe președintele moldovean o "rușine" și a spus că încearcă să abată atenția de la eșecurile guvernului său.

Șor, privit de pro-europeni drept un inamic național

Serviciul de securitate națională l-a acuzat pe Șor că a contribuit la direcționarea de fonduri pentru a organiza proteste anti-guvernamentale în timpul conflictului din Ucraina și pentru a "cumpăra" voturi.

Șor a declarat că banii trimiși în Moldova au fost destinați pentru a ajuta pensionarii, la finanțarea proiectelor de infrastructură socială și pentru anumiți politicieni. El a negat legătura acestor fonduri cu Rusia.

Șor a fost condamnat în absență la 15 ani de închisoare, în aprilie, pentru rolul său într-un scandal de corupție bancară de 1 miliard de dolari. Un partid cu numele său a fost interzis de Curtea Constituțională în iunie, iar partidul Şansă a fost înființat pentru a ocoli această decizie.

Secțiile de votare sunt programate să se deschidă la ora locală 07:00 (05:00 GMT) și să se închidă la ora 21:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel