Alegeri locale 2024. Poate un candidat care și-a depus dosarul să se retragă? Juristul Eugen Nicolicea, în exclusivitate, oferă un răspuns
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Poate un candidat care și-a depus dosarul să se retragă? Aflăm răspunsul de la juristul Eugen Nicolicea.

Anul 2024 este anul alegerilor. Scrutinul pentru locale din acest an are loc pe data de 9 iunie. Cetățenii români își vor alege reprezentanții la nivel local pentru următorii patru ani.

Fiecare cetățean va primi un set de 5 buletine de vot: patru destinate alegerilor locale (n.r. pentru primar, consiliul local, președintele Consiliului Județean și lista Consiliului Județean) și un buletin pentru alegerile europarlamentare.

În Capitală, vor fi distribuite 5 buletine de vot: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentare.

Poate un candidat care și-a depus dosarul să se retragă?

În acest context, l-am contactat pe juristul Eugen Nicolicea pentru a-l întreba dacă cei care candidează la alegerile locale și și-au depus dosarul pot să se mai retragă din cursa în care s-au angajat. 

Eugen Nicolicea a spus că ”da”, un candidat la alegerile locale poate să se retragă ”până când nu se publică listele definitive”.

„Au existat situații. S-au tipărit buletinele de vot, au început alegerile și a murit candidatul. Râdeau unii că lumea încă vota. Nu mai aveau ce să facă, nu puteau să îl extragă de acolo. Acesta este un caz extrem în care chiar ar trebui să fie retras, dar nu mai este posibil”, a declarat Nicolicea.

„Există situațiile în care se respinge candidatura, deci e clar că poți să renunți și tu în perioada respectivă, până la listele definitive”, a mai declarat juristul pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel