Cele mai importante alegeri din Suedia, schimbare dramatică: democrații de extremă dreapta ar putea deveni a doua forță din Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Campania electorală din Suedia a fost dominată de teme favorabile dreptei: criminalitate şi reglări de conturi între bande, probleme de integrare, explozie a facturilor la energie.

Stânga din Suedia se află la egalitate cu blocul de dreapta/extremă dreaptă în alegerile legislative al căror rezultat final ar putea fi decis de unul sau două locuri, potrivit rezultatelor parţiale, relatează Agerpres.

În timp ce sondajele la ieşirea de la urne indică un mic avans stângii, dreapta susţinută de extrema dreaptă a Democraţilor Suediei (SD) ar obţine majoritatea absolută de 175 de locuri faţă de 174 tabăra stângii, potrivit voturilor numărate în jurul orei locale 23:15 (21:15 GMT) la două treimi din secţiile de votare.

Aproape 7,8 milioane de alegători au fost chemaţi la urne în ţara cu 10,3 milioane de locuitori - unde participarea la vot este tradiţional ridicată - pentru a-i desemna pe cei 349 de membri ai Riksdag.

Alegerile din Suedia

Suedia s-a îndreptat duminică la urnă pentru unul dintre cele mai importante alegeri din memoria vie. Dacă sondajele sunt corecte, o țară cunoscută de mult pentru un stat social puternic și pentru democrația socială ar putea vedea democrații de extremă dreapta suedezi, care au rădăcini neonaziste și o atitudine anti-imigranți, devenind al doilea partid ca mărime din parlament și un jucător de rang înalt sub o alianță de guvernare de dreapta, relatează publicația Time.

Aceasta este o schimbare dramatică pentru o țară care a văzut, în mod tradițional, partidele de stânga conduse de actualul Partid Social Democrat și partidele de centru-dreapta conduse de Partidul Moderat Conservator. 

Prim-ministrul social-democraților, Magdalena Andersson, a militat pe o platformă de reducere a violenței bandelor în rândul minorităților din comunitățile defavorizate, de protecție a bunăstării și de creștere a ocupării forței de muncă. 

Parlamentul Suediei l-a înlăturat pe predecesorul ei Stefan Lofven anul trecut printr-un vot de cenzură, după ce Partidul de Stânga și-a retras sprijinul față de un plan guvernamental de slăbire a controlului chiriilor. Dar el a fost repus în funcție mai târziu, deoarece partidele de opoziție nu au avut suficient sprijin. Andersson a ajuns apoi la putere în noiembrie, după ce Lofven a demisionat; el conducea țara și partidul din 2014. ”Totul are un sfârșit și vreau să îi ofer succesorului meu cele mai bune condiții”, a spus Lofven, adăugând că demisia a fost ”nu ușoară, dar corectă”.

Ulf Kristersson de la Partidul Moderat și liderul opoziției a propus, în mod similar, să fie mai dur cu criminalitatea pentru a reduce violența bandelor. ”Este un lider tipic de opoziție; vrea să dea vina pe guvern pentru eșecurile politicii, în special pentru violența bandelor”, spune Jan Teorell, profesor de științe politice la Universitatea din Stockholm.

Citește și:

De ce e absolut interzis ca partidele să fie finanțate de particulari. Alistar: ”Este exclus. Ipocrizie”. Cui folosește campania împotriva finanțării de stat

Vorbind despre finanțarea partidelor politice, Victor Alistar, membru CSM, a dat un exemplu relevant, în interviul acordat DCNews: ”Eu vin și fac o finanțare, din industria de energie, la partidul politic și-l vreau în Autoritatea de Reglementare (ANRE) pe X. Este posibil! Care este mecanismul? Grupurile parlamentare propun și plenul Parlamentului dispune. Prin vot, prin negocieri, ș.a.m.d. Păi asta trebuie să fie absolut interzis ca partidul politic, care se manifestă democratic și constituțional, prin grup parlamentar constituit la nivelul uneia dintre cele două Camere sau în amândouă, să-și manifeste opțiunea de a numi administratori în puterea executivă, cum numește și Guvernul per ansamblu, chiar dacă sunt autorități autonome. Păi și el să primească bani de la persoane care au interese de reglementare în piață? Este exclus! El primește de la bugetul de stat. De ce? La bugetul de stat contribuim noi, contribuabilii, noi beneficiem de legiferare, inspecție, reglementare și alocare de resurse, ca interes general, nu ca interese particulare. Păi eu când fac finanțare particulară și apoi cer un beneficiu particular am privatizat noi statul? Da, l-am privatizat! Deci este contra logicii într-un sistem democratic să finanțez partidele din alte zone decât din zona pe care o deservesc”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel