Alegeri în Turcia. Secţiile de votare s-au deschis pentru al doilea tur de scrutin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Recept Tayyip Erdogan și Kemal Kilicdaroglu. Photo source: The Washington Insitute
Recept Tayyip Erdogan și Kemal Kilicdaroglu. Photo source: The Washington Insitute
Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 (05 GMT) în Turcia, pentru un al doilea tur inedit al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu, informează agenţiile de presă internaţionale.

UPDATE: Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în primul tur din 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

Două viziuni asupra ţării, societăţii şi guvernării sunt propuse celor 60 de milioane de alegători din Turcia (diaspora a votat deja) chemaţi să voteze. Stabilitate cu riscul autocraţiei cu hiper-preşedintele Erdogan, islamo-conservator, 69 de ani, versus o întoarcere la o democraţie paşnică, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, fost funcţionat de 74 de ani.

Victoria lui Erdogan ar consolida conducerea unui lider care a transformat Turcia, modificând statul secular fondat în urmă cu 100 de ani pentru a se potrivi viziunii sale conservatoare, întărindu-şi în acelaşi timp puterea, într-o direcţie despre care criticii spun că este un marş spre autocraţie.

Știrea inițială

Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 (05 GMT) în Turcia, pentru un al doilea tur inedit al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu, informează agenţiile de presă internaţionale.

După încheierea scrutinului la orele locale 17.00 (14:00 GMT), primele rezultate sunt aşteptate la începutul serii.

Cei doi contracandidaţi vor să îi atragă pe cei 8,3 milioane de votanţi care nu au mers la urne în primul tur de scrutin.

Atunci, Erdogan s-a plasat în faţa lui Kilicdaroglu, reprezentantul opoziţiei, iar partidul său conservator AKP şi aliaţii acestuia şi-au asigurat o majoritate parlamentară.

VEZI ȘI: Erdogan îndeamnă alegătorii să iasă la vot în scrutinul decisiv de dumincă. Kilicdaroglu: Este ultima şansă

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţeni să iasă în număr mare la vot duminică, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, le-a cerut alegătorilor să scoată ţara din "groapa neagră" a celor două decenii de conducere a actualului lider de la Ankara, spunând că este votul "ultimei şanse", relatează Reuters.

Într-un discurs susţinut în faţa susţinătorilor săi în cartierul Beykoz din Istanbul în ultimul miting de campanie, Erdogan a făcut apel la o prezenţă mare la urne.

"Ne grăbim mâine la urne? Vom începe să votăm de la primele ore ale dimineţii? Nu vrem să lipsească nimeni dintre cei care au votat la primul tur", a spus preşedintele turc, în timp ce mulţimea îi răspundea entuziastă cu 'Da'.

"Să îi încurajăm pe cei care nu au putut să meargă (la urne în primul tur). Vom încheia munca începută la 14 mai, cu o majoritate covârşitoare, sperând să creştem şi mai mult diferenţa mâine?", a mai afirmat el.

De partea cealaltă, Kilicdaroglu, care este susţinut de o alianţă de opoziţie formată din şase partide, a spus că toată lumea care iubeşte Turcia trebuie să voteze.

"Dacă vă doriţi cu adevărat, vom ieşi împreună din această gaură neagră", a scris el pe Twitter.

"Fac apel la toţii oamenii, indiferent de viziunea lor sau de stilul lor de viaţă. Este ultima şansă. Toţi cei care iubesc această ţară ar trebui să iasă la urne", a adăugat Kilicdaroglu.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/erdogan-indeamna-alegatorii-sa-iasa-la-vot-in-scrutinul-decisiv-de-duminca-kilicdaroglu-este-ultima-sansa_917879.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel