Alegeri în Republica Moldova. Victorie categorică pentru partidul Maiei Sandu la alegerile parlamentare anticipate / UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Alegeri în Republica Moldova. Victorie categorică pentru partidul Maiei Sandu la alegerile parlamentare anticipate
Alegeri în Republica Moldova. Victorie categorică pentru partidul Maiei Sandu la alegerile parlamentare anticipate
Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare.

UPDATE ora 14

Alegeri în Republica Moldova: PAS a câştigat alegerile parlamentare anticipate cu 52,8% din voturi (rezultate preliminare).

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

CEC a anunţat luni finalizarea centralizării proceselor verbale din toate cele 2.150 de secţii de votare deschise atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, iar rezultatele preliminare indică victoria PAS cu 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate. Astfel, partidul Maiei Sandu a obţinut 774.754 voturi din totalul celor 1.467.205 valabil exprimate. PAS a depăşit categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,17% din electorat, reprezentând 398.678 alegători.

Datele CEC arată că Partidul Politic 'Şor' (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători (84.185 voturi), acesta fiind urmat de Blocul Electoral 'Renato Usatîi', cu 4,10% din voturile alegătorilor (60.100 voturi).

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,33% (34.181 voturi) şi Partidul Democrat din Moldova - 1,81% (26.542 voturi). În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.

Știrea inițială

Astfel, în urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic 'Şor' (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral 'Renato Usatîi', cu 4,11% din voturile alegătorilor.

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova- 1,82%. În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare. 

Comuniştii şi socialiştii, victorii categorice în Transnistria şi Găgăuzia

Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) din Republica Moldova a câştigat alegerile parlamentare anticipat de duminică în Transnistria şi Găgăuzia. Alianţa electorală făcută de Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin şi Partidul Socialist al lui Igor Dodon s-a impus în toate cele 41 de secţii de votare din regiunea separatistă Transnistria cu 62,21%.

În această regiune, BECS a obţinut un scor net superior celui al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a întrunit doar 13,59% din sufragii.

În acelaşi timp, în cealaltă regiune autonomă, Găgăuzia, partidul proeuropean PAS nu a reuşit să obţină nici măcar 5%, în timp ce comuniştii şi socialiştii au atras voturile a peste 80% din alegători. Astfel, BECS a avut un scor de 80,75%, Blocul Electoral 'Renato Usatîi' 4,86%, iar PAS 4,14%. 

Maia Sandu, mesaj pe Facebook

'Dragi cetățeni,Vă mulțumesc celor care ați mers astăzi la vot și ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi.La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituții ale statului sunt departe de a răspunde așteptărilor cetățenilor. Unele instituții care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile și pun în pericol organizarea unor alegeri libere și corecte.

Dacă vrem să devenim o democrație puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituții puternice, care să respecte și să asigure alegerea liberă a oamenilor.Ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală.

Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean.Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei.

Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației.Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine.

Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită!După ce se vor număra voturile și se vor valida alegerile, vom putea discuta despre pașii constituționali pentru formarea Guvernului.Felicitări, Moldova!', a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel