Alegeri în două tururi. Scriitorul Arthur Suciu: Compromis politic. Dacă oamenii vor să schimbe un primar, o pot face şi într-un tur
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Secție de votare
Secție de votare
Scriitorul Arthur Suciu face un comentariu cu privire la polemica pe seama alegerilor în două tururi. 

"Eu n-am prea înțeles de ce alegerile în două tururi sunt mai democratice decât cele într-un tur. Unii spun că primarii aleși într-un tur nu sunt reprezentativi pentru că sunt aleși de un număr mic de oameni. Dar asta e vina primarului ales? Îi împiedică cineva pe oameni să vină la vot din primul tur? Oricum, consilierii locali sunt aleși politic, într-un tur, ca și parlamentarii. Asta înseamnă că am avea consilii locale mai puțin reprezentative decât primarul ales în două tururi?

Nu în ultimul rând, alegerea în turul al doilea e de obicei un compromis politic între două partide, care decid să susțină un candidat. În turul al doilea nu vin mult mai mulți oameni la vot, dar primarul ales are mai multe voturi datorită acestui compromis politic (și nu neapărat datorită democrației votului). Asta nu înseamnă că aș fi împotriva votului în două tururi. Doar că nu văd nici un progres democratic, ci o modificare tehnică, ce oferă o șansă în plus challengerilor. E, teoretic, mai dinamic. Din punct de vedere democratic însă, dacă oamenii vor să schimbe cu adevărat un primar, o pot face și într-un tur", a scris Arthur Suciu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel