Alegeri în Brazilia. Lider surpriză în sondaje. Se află în arest
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Lula, f ostul preşedinte brazilian, aflat în detenţie, este pe primul loc în sondajele pentru viitoarele alegeri.

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva conduce în sondajele de opinie pentru alegerile din octombrie, în pofida faptului că se află la închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă pentru corupţie, informează marţi dpa.

Astfel, Lula se bucură de 37 la sută susţinere în sondaje, clasându-se mult înaintea liderului populist al dreptei Jair Bolsonaro, cu 18 la sută susţinere, potrivit sondajelor date publicităţii luni. Partidul Muncitorilor din Brazilia (PT) l-a înaintat drept candidat al său pe Lula în pofida detenţiei lui, a anunţat conducerea partidului.

Acte de corupţie şi spălare de bani

Lula, 72 de ani, a fost găsit vinovat de acte de corupţie şi spălare de bani, în legătură cu renovarea vilei sale de pe malul mării, ce a fost finanţată de o companie ce dorea să încheie contracte cu gigantul petrolier de stat Petrobras. În prezent, Lula ispăşeşte 12 ani de închisoare în Curitiba, în sudul Braziliei.

Partidul său consideră procesul judiciar împotriva lui o manevră pusă la cale de dreapta politică pentru a-l înlătura pe liderul extremei stângi (Lula) din cursa prezidenţială. Se aşteaptă ca Tribunalul Electoral Suprem (TSE) să anuleze candidatura lui Lula pe motiv că legea nu le permite oamenilor cu condamnări penale să candideze în alegerile prezidenţiale. Tribunalul trebuie să-şi anunţe decizia până cel târziu pe 17 septembrie. În acest caz, PT l-ar putea înlocui în cursa electorală pe Lula cu vicepreşedintele său Fernando Haddad, fost primar al oraşului Sao Paulo.

Alegerile din 7 octombrie vor avea loc pe fondul unor crize la nivel politic şi economic. Mulţi dintre reprezentanţii clasei politice au fost acuzaţi de implicare în scandaluri de corupţie, iar economia este încă în curs de redresare după recesiunea din 2015-2016. Se aşteaptă ca alegerile să aibă şi un tur doi, în 28 octombrie.

Vezi și: Alegeri prezidențiale 2019. Cum a pus pe jar Radu Tudor lumea politică



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel