Alegeri importante în Olanda. Lider populist: „Scrutinul acesta va schimba jocul”. Partidul lui Rutte, afectat de protestele fermierilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Premierul Olandei, Mark Rutte. Sursa: Agerpres
Premierul Olandei, Mark Rutte. Sursa: Agerpres
Alegătorii din Țările de Jos votează astăzi în cadrul unui scrutin „care va schimba jocul”, potrivit unui lider populist. Alegerile provinciale de la mijlocul mandatului au un impact național, deoarece decid indirect și componența senatului.  

O mare schimbare în rândul coaliției de guvernământ de centru-dreapta, formată din patru partide, a prim-ministrului Mark Rutte i-ar putea afecta capacitatea de a promova reformele în camera superioară a parlamentului național, în restul mandatului său, scrie Associated Press.

Votul are loc pe fondul nemulțumirii larg răspândite față de guvernul lui Rutte și al furiei fermierilor față de planurile de a reduce poluarea cu nitrați.

Rutte și alți lideri politici nu au putut părăsi, pentru scurt timp, locul dezbaterii electorale finale, marți seara, din cauza fermierilor și a altor persoane care protestau afară.

„Nu a fost o problemă”, a spus Rutte miercuri. „Am fost pe mâini bune. Am băut o ceașcă de cafea bună.”

În timp ce a votat, fermierul Niko Blomenkamp a spus că este nemulțumit de modul în care este tratată industria agricolă lucrativă din Țările de Jos.

„Calitatea este foarte importantă pentru sectorul agricol și vrem ca fermierii să fie sprijiniți”, a spus el. „Dar modul în care guvernul se ocupă, acum, de această problemă, nu este bun pentru noi.”

Zeci de partide participă la alegerile provinciale în această națiune cu o populație de aproape 18 milioane de persoane, multe dintre ele mici și locale. Alegătorii vor alege, de asemenea, membri ai celor 21 de autorități locale de apă ale țării, instituții cheie într-o națiune unde peste un sfert din suprafață se află sub nivelul mării și care are linii nesfârșite de diguri pentru a-și proteja cetățenii.

Rutte, care a ajuns la putere în 2010 și acum este cel mai longeviv lider al Țărilor de Jos, este sub presiune după ce o anchetă parlamentară privind cutremurele provocate de extracția de gaze naturale din provincia nordică Groningen a stârnit critici împotriva lui și a guvernului său. Administrația lui Rutte nu a răspuns încă în mod oficial la constatări, dar el a recunoscut că concluziile au fost „dure și dureroase”.

Sondajele arată că mișcarea populistă a fermierilor și cetățenilor, condusă de parlamentarul Caroline van der Plas, este probabil să câștige un scor mare în alegeri, deoarece retorica lor atinge nemulțumirea comunităților rurale care se percep ca fiind marginalizate de guvernul de la Haga.

Partidul, cunoscut sub acronimul său olandez BBB, a fost format în 2019 și participă pentru prima dată la alegerile provinciale. A câștigat 1% din voturi la alegerile naționale din 2021, iar Van der Plas, un fost jurnalist care se concentrează pe agricultură, a devenit parlamentar național.

În timp ce a votat într-un sat mic la 120 de kilometri (75 de mile) est de Amsterdam, Van der Plas a spus că partidul ei nu este doar pentru fermieri, ci și pentru comunitățile rurale din întreaga țară, unde mulți alegători se simt înstrăinați de politicienii naționali.

„În aceste alegeri stăm atât de bine în sondaje, încât acest lucru poate fi, de asemenea, o schimbare a jocului pentru întregul guvern”, a spus ea.

„Ne place să fim cei mai mari, cel puțin în zonele rurale, astfel încât să putem face declarații în provincii și în prima cameră”, a spus ea.

Andre Krouwel, profesor de științe politice de la Vrije Universiteit Amsterdam a descris partidul lui Van der Plas ca fiind axat pe o retorică de „naționalism populist”, extinzându-se dincolo de fermieri și în rândul „alegătorilor suburbani și urbani care au o perspectivă de dreapta tradițională și conservatoare, pe viață."

Ajuns pe bicicleta pentru a vota la Haga, Rutte a minimizat posibilul efect al unei victorii pentru BBB asupra coaliției sale.

„Cred că sunt alegeri pentru provincii și autoritățile de apă”, a spus el pentru Associated Press. „Și, desigur, și pentru senat, așa că în acest sens există și ceva politică națională, dar aș fi atent să trag concluzii foarte mari dintr-un astfel de rezultat”.

Partidul pentru Libertate (anti-imigrație), condus de Geert Wilders, a avut rezultate slabe la ultimele alegeri provinciale din 2019, dar sondajele sugerează că va reveni în atenția publicului de data aceasta. Wilders sprijină fermierii și solicită mai multe investiții în locuințe la prețuri accesibile și reducerea drastică a imigrației.

Între timp, în stânga politică, Partidul Laburist și Partidul Verde au spus că își vor uni forțele în senat după alegeri, ceea ce înseamnă că o manifestare electorală puternică ar putea face din ei cel mai mare bloc de vot unic din camera superioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel