Data publicării:

Alegeri Grecia. Conservatorii au câștigat și obțin majoritatea în Parlament

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Partidul Noua Democrație (conservator) a câștigat alegerile din Grecia și va guverna singur.

Liderul conservator grec Kyriakos Mitsotakis urmează să câștige un al doilea mandat de premier și majoritatea în parlamentul de la Atena, sugerează sondajele efectuate la ieșirea de la urne, conform BBC.

El a învins-o partidul centru-stânga Syriza în mai, dar a convocat noi alegeri în încercarea de a câștiga suficiente locuri pentru a guverna singur.

Se așteaptă ca partidul pe care îl conduce, Noua Democrație, să câștige 40-44% din voturi, cu mult mai multe decât Syriza, care e preconizat să obțină16,1-19,1%.

Votul a avut loc la 11 zile după o tragedie în are aproximativ 500 de imigranți au murit în largul coastelor Greciei.

Deși au avut loc trei zile de doliu, dezastrul a avut un efect redus asupra campaniei și grecii au votat pentru menținerea stabilității economice.

Conform regulilor electorale din Grecia pentru un al doilea scrutin, conservatorilor li se acordă un număr bonus de locuri în parlament, dar numărul exact depinde de rezultatul final.

Sondajele la ieşirea de la urne sugerează un rezultat slab pentru partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras.

În plus, se pare că un nou partid de extremă dreapta, Spartans, ar trece de pragul de 3% pentru a intra în parlament.

Care sunt rezultatele

Rezultatele oficiale după numărarea a aproape  90% din centrele de votare la nivel național au arătat că partidul lui Kyriakos Mitsotakis a obținut puțin peste 40% din voturi, iar principalul său rival, partidul de stânga Syriza, a suferint o înfrângere zdrobitoare cu puțin sub 18 la sută. La ultimele alegeri din luna mai obținuse 20%, conform Al Jazeera.

Partidul lui Mitsotakis este acum proiectat să câștige aproximativ 157 sau 158 din cele 300 de locuri ale Parlamentului, datorită unei modificări a legii electorale care acordă partidului câștigător locuri bonus. Alegerile anterioare din mai, desfășurate într-un sistem de reprezentare proporțională, l-au plasat cu 5 locuri sub obținerea unei majorități, în ciuda faptului că a câștigat 41% din voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel