Alegeri Germania. Schulz, dezamăgire cruntă: O zi amară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Martin Schulz, a recunoscut duminică înfrângerea formațiunii sale.

În opinia lui Schulz, mult mai grav este avansul extremei-drepte Alternativa pentru Germania (AfD), situație pe care o consideră o ilustrare a divizării țării în urma crizei create de valul de refugiați, relatează DPA și Reuters.

A fost 'o zi 'amară' pentru social-democrați, a spus Schulz în prima sa declarație după ce sondajele efectuate la ieșirea de la urne au arătat cel mai slab scor al SPD în perioada postbelică, de 20-21%.

'Dar și mai deprimant pentru noi toți este consolidarea AfD, pentru prima dată un partid de extremă-dreapta intră în parlament într-o poziție atât de puternică. Acesta este un punct de cotitură', a adăugat Schulz, înconjurat de figurile triste ale celor din conducerea SPD.

'Faptul că am primit mai mult de un milion de refugiați încă divizează țara noastră. Ceea ce pentru unii a fost un gest caritabil și umanitar, pentru alții este o amenințare, ceva neobișnuit și care provoacă teamă. Nu am reușit să-i convingem pe toți votanții noștri că Germania este suficient de puternică pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă', a explicat mai departe Martin Schulz, care atât din această poziție cât și din cea de președinte al Parlamentului European a fost un susținător constant al politicii de deschidere față de migranți promovată de cancelarul Merkel.

Liderul SPD a confirmat că partidul său va intra în opoziție, scrie Agerpres, dar a promis că va continua înnoirea formațiunii, iar membrii ei care vor obține mandate în Bundestag se vor lupta acolo pentru 'valorile și principiile toleranței și respectului'.

Angela Merkel și-a asigurat practic al patrulea mandat de cancelar, deși conservatorii ei (Uniunea Creștin-Democrată — Uniunea Creștin-Socială CDU-CSU) au coborât circa opt procente față de precedentul scrutin, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne obținând între 32,5% și 33,5%. Cum o coaliție cu AfD (circa 13% în sondaje) nu este avută în vedere, ea ar urma să negocieze o majoritate cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, precum și cu Verzii sau Partidul de Stânga, ambele cotate cu circa 9%.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel