Alegeri Germania. Ionuț Vulpescu: Stânga social-democrată trage să moară
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Se prefigurează un dezastru pentru partidul Angelei Merkel la alegerile din landul Bavaria. Fostul ministru al Culturii din România, Ionuț Vulpescu, a făcut o scurtă analiză în care spune că social-democrația pare să moară în toată Europa. 

"Poate că rezultatele alegerilor din landul Bavaria nu sunt cutremurul care să disloce actuala arhitectură guvernamentală federală, dar sunt, sigur, un semn că revolta cetățenilor împotriva elitelor politice, dar și economice (Bavaria este landul cel mai bogat al RFG!) se amplifică. Politica imigrației, promovată de cancelarul Merkel, e doar fundalul, și în câteva cazuri, picătura care a umplut paharul, pe care se desfășoară această frondă.

Ce este cu adevărat semnificativ în aceste alegeri privește soarta SPD. Care plătește acum incapacitatea de a înțelege nevoile și așteptările germanilor. Descompunerea partidului a început atunci când cancelarul Schroeder a aplicat cel mai liberal program de reforme economice și sociale, program care a distrus consensul intern și a accentuat crizele sociale.

De atunci SPD nu-și mai revine. Dorința de a fi permanent la putere l-a adus la remorca CDU. Temele sale au fost preluate fie de stânga radicală, Die Linke, fie de verzi, fie chiar de creștini democrați. S-a cantonat în promovarea unor teme marginale, s-a rupt de baza sa, și-a renegat identitatea.

Peste tot în Europa stânga social-democrată trage să moară. În schimb extremele politicii prosperă, și nu doar în detrimentul stângii. Unei societăți furioase nu-i prea mai pasă de buna stare a economiei, câtă vreme marea majoritate a cetățenilor nu se alege cu nimic de pe urma ei. Stânga nu mai există pentru a corecta inechitățile sociale. Ea există pentru a le accentua!

Trist este că nimeni nu învață lecțiile astea. Nici la Berlin, nici la Paris, nici la Roma. Și nici la București", este mesajul lui Ionuț Vulpescu

Ce se întâmplă în Germania 

Formaţiunea Uniunea Creştin-Socială (CSU) a pierdut în urma alegerilor regionale desfăşurate duminică majoritatea absolută în parlamentul landului Bavaria, obţinând conform sondajelor circa 35,5% din voturi. Rezultatul este cu 12 procente sub rezultatul scrutinului precedent, cea mai severă scădere înregistrând-o însă Partidul Social-Democrat (SPD), depăşit uşor în sondaje chiar şi de formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel