Alegeri explozive în Mississippi, SUA. Șapte incendii au izbucnit 'intenționat'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
O investigaţie pentru incendiere deliberată a fost declanşată marţi după ce nu mai puţin de şapte incendii au izbucnit în cursul nopţii în două biserici, o staţie de benzină şi alte patru clădiri din apropierea Jackson State University din Mississippi, au declarat oficiali locali citaţi de Reuters.

Unul dintre cele mai grave incendii s-a produs la Biserica Epifaniei, emblematică pentru comunitatea de culoare. Nu s-au înregistrat răniţi, a relatat postul WAPT, afiliat al ABC.

Departamentul de pompieri din Jackson a început să primească apeluri în jurul orei 02.45, a declarat adjunctul şefului acestei unităţi, Patrick Armon, pentru WAPT.

Toate incendiile au fost stinse până marţi dimineaţă, cu câteva ore înainte ca secţiile de votare să se deschidă în Mississippi şi alte state. Nu se ştie până acum dacă incendiile au legătură cu alegerile de la jumătatea mandatului, care au loc într-un an în care oficialii locali au avertizat în privinţa potenţialului de violenţe şi intimidare a candidaţilor şi votanţilor. Grupul pentru apărarea drepturilor civile NAACP a postat o imagine cu Biserica Epifaniei, alături de mesajul:

'Monitorizăm activ situaţia. Fără intimidări. Fără distrageri. Mergeţi să votaţi'. Shuwaski Young, un candidat democrat în districtul din Congres care include oraşul Jackson, a caracterizat incendiile drept 'acţiuni laşe'.

'În această dimineaţă mai multe biserici au fost arse în Jackson, Mississippi, în ziua alegerilor', a precizat el într-un comunicat. 'Aceste acţiuni laşe invocă acte istorice de terorism când oamenii luptă pentru dreptul lor de a vota şi de a trăi paşnic ca americani şi rezidenţi în Mississippi. Nu vom fi descurajaţi sau intimidaţi', a adăugat el.

Alegeri SUA. Peste 40 de milioane de americani au votat anticipat

Peste 40 de milioane de americani au votat deja anticipat luni, în cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului, depăşind nivelul alegerilor legislative din 2018, potrivit US Elections Project, relatează France Presse.

În acest an, peste 18 milioane de americani au votat anticipat, în persoană. Alte 22 de milioane de persoane au trimis buletinul de vot prin corespondenţă, ceea ce face ca totalul să fie de peste 40 de milioane de voturi.

În acelaşi moment din 2018, 39,1 milioane de persoane votaseră în cadrul "midterms".

Republicanii au introdus totuşi recursuri din motive tehnice pentru a încerca să invalideze anumite voturi anticipate în state-cheie unde rezultatele ar putea fi strânse.

În Pennsylvania, Curtea supremă le-a dat dreptate republicanilor şi a apreciat că buletinele nu pot fi luate în considerare dacă sunt prost datate. Mii de voturi sunt afectate în acest mod, potrivit AFP.

În Wisconsin, republicanii au obţinut ca anumite voturi prin corespondenţă să fie excluse dacă adresa martorului, care trebuie să fie prezent în timpul procedurii, nu este completă.

Proceduri sunt de asemenea în curs în Michigan, pentru a descalifica voturile depuse fără act de identitate.

Săptămâna trecută, fostul preşedinte Donald Trump a declarat că a descoperit primele semne de fraudă în votul prin corespondenţă în Pennsylvania, stat-cheie în alegerile de la jumătatea mandatului. Acuzaţia a fost imediat respinsă de responsabilii electorali ai acestui stat.

În 2020, Donald Trump a acuzat, fără a prezenta probe, autorităţile din mai multe state americane că au furat alegerile prezidenţiale falsificând votul prin corespondenţă. Milioane de americani sunt convinşi şi acum că teoria este adevărată, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel