Data actualizării:
Data publicării:

ALEGERI DOUĂ TURURI. Guvernul Orban, ASUMARE în Parlament - live text / video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Ilustrativ
Ilustrativ

Premierul Ludovic Orban a prezentat în Parlament, miercuri, 29 ianuarie 2020, legea privind alegerea primarilor în două tururi.

LIVE VIDEO: 

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat posibilitatea depunerii, în termen de 3 zile, a moțiunii de cenzură și apoi a declarat închisă ședința de astăzi.

Marcel Ciolacu, imediat după discursul premierului Ludovic Orban:

- Domnule prim-ministru, am înțeles argumentele dumneavoastră, îmi pare rău că, procedural, nu pot să aud și argumentele doamnei vicepremier. De ce a modificat legea de la două tururi la un tur.

Prim-ministrul Ludovic Orban a luat cuvântul, explicând de ce dorește alegerea primarilor în două tururi:

- Tot o să vă batem. Și într-un tur, și în două! Românii s-au săturat de bătaia de joc administrată în ultimii 3 ani de zile!

- Închei prin a vă spune un lucru serios! (se aud hohote de râs în sală). Respectarea unor elemente fundamentale pentru democrație, prin alegerea primarilor în două tururi, arată cu adevărat respectul pentru democrație și votul cetățenilor!

- Am aprobat 4 amendamente: reprezentarea partidelor în birourile electorale, reducerea de la 90 la 60 de zile a termenului în care se poate obține viza de flotant, scăderea numărului de semnături pentru candidații independenți, nici o altă persoană nu poate staționa în secția de vot mai mult decât timpul necesar pentru vot.

- Păi, voi ar trebui să susţineţi acest sistem de alegere sau poate vă e frică de faptul că aceşti primari nu şi-au făcut treaba în comunităţile locale, că aceşti primari au fost afectaţi de guvernarea dezastruoasă pe care aţi adus-o ca o năpastă pe capul românilor. Poate aceşti primari nu mai au capacitatea să obţină 50% plus unu, deşi aţi pompat resursele de la bugetul de stat. Puteți să depuneți 10 moțiuni de cenzură.

- Am văzut că PSD a anunţat că depune moţiune de cenzură. Sincer, nu înţeleg motivele acestei moţiuni de cenzură. M-am uitat pe rezultatele alegerilor locale din 2016 în care trebuie să ştiţi, domnilor de la PSD, că peste 1.500 dintre primarii care au câştigat alegerile au fost aleşi cu 50% plus unu.

- Peste 600 de primari au fost aleși cu un rezultat sub 50% dintre voturile cetățenilor.

- În 2016 s-au ales primari, care nu au avut nici măcar 30% din voturi. Aproape 50 de candidați nu au întrunit nici măcar 30%. Un primar a fost ales cu 19% din voturi.

- Mecanismul de vot de acum restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți de a schimba un primar care nu și-a respectat promisiunile electorale.

- Guvernul a luat decizia de a-și angaja răspunderea în fața Parlamentului să își aleagă primarii pe un sistem de legitimitate  primarilor aleşi - şi anume prin majoritate de 50% plus unu dintre alegătorii care îşi exprimă dreptul de vot.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 270 de parlamentari din cei 465.

Premierul Ludovic Orban este prezent în plen alături de ceilalți membri ai Guvernului.

___________________________________________________________________________________________________________________

Plenul Parlamentului se va reuni, într-o şedinţă comună, la ora 14.00, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi.

DCNEWS.RO va transmite LIVE TEXT/VIDEO!

 

PSD are la dispoziție trei zile pentru a depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului PNL. Dacă PSD depune moțiune, următoarea săptămâna ar putea fi supusă la vot, iar discuția se tranșează rapid.

Dacă moţiunea de cenzură trece, Guvernul Orban pică, desigur și alegerea primarilor în două tururi. Dacă PSD nu strânge o majoritate pentru a trece moţiunea, legea electorală modificată de Guvern se consideră adoptată. Ulterior, PSD o poate contesta la Curtea Constituţională (CCR). Dacă trece şi de Curte, ajunge la Klaus Iohannis pentru promulgare. Ulterior intră în vigoare.

OUG pentru alegerea primarilor în două tururi

Dacă liberalii "simt" că trece moțiunea, chiar în ziua respectivă Guvernul poate da ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi. Dacă nu trece moțiunea de cenzură, avem vot în două tururi, cel mai avantajat fiind PNL.

În varianta cea mai confortabilă pentru PNL, săptămâna viitoare trece votul în două tururi - fie prin OUG, fie prin eșecul moțiunii de cenzură. Apoi, liberalii vor intra în strategia pentru alegerile anticipate. Pe de altă parte, nu este sigur că legea dorită de PNL intră în vigoare până la urmă. Alegerea primarilor în două tururi ar putea pica la CCR.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel