Data publicării:

Alegeri cruciale în Spania. Pentru prima oară de la moartea lui Franco, extrema-dreaptă poate ajunge în guvern

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Alegerile de duminică din Spania sunt importante nu doar pentru regatul iberic: pentru prima oară de la moartea dictatorului Franco, extrema dreaptă ar putea intra în guvernul de la Madrid, trimițând un semnal în toată Europa. Lupta cu migrația este speculată de partidul extremist Vox, iar spațiul Schengen este asociat, chiar dacă fără temei, cu acest subiect.

Alegerile din Spania au loc după ce în martie coaliția de centru-stânga aflată la guvernare a suferit o înfrângere surpriză la locale, iar premierul s-a grăbit să reducă erodarea și să păstreze majoritatea. Dar, momentul ales este unul prost: Spania se confruntă cu un val de căldură fără precedent, ceea ce va aduce un absenteism ridicat. Se estimează că prezența la urne va fi de  doar 60%, ceea ce favorizează partidele de dreapta, care au un electorat mai disciplinat și fac scoruri mai bune în condițiile unei participări scăzute la scrutin.  Aproximativ 2,6 milioane de spanioli au decis să voteze prin corespondenţă și au trimis deja buletinele de vot.

Partidul Popular, de opoziție, condus de Alberto Feijóo, mizează pe  reducerea impozitelor, schimbarea legilor avortului, a legii care permite schimbarea de sex şi vrea modificări ale Codului Penal.

Pedro Sánchez, liderul Partidului Socialist, promite amânarea legii care impunea taxa pe autostradă ”pe termen nedefinit” și susține o poziție mai dură în ceea ce privește pretențiile de autonomie ale Cataloniei. În sondajele făcute acum două săptămâni, Partidul Socialist conducea cu două-trei procente, dar așa cum spuneam participarea redusă favorizează Dreapta. Chiar dacă economia spaniolă merge bine, iar rata de aprobare pentru activitatea guvernului e ridicată, premierul Sanchez are probleme de imagine, iar partidul său nu reușește să capitalizeze creșterea economică și satisfacția electoratului.

Înainte de alegeri, publicarea sondajelor e interzisă. Duminică seară, la ora 10:00, ora României, exit poll-urile vor arăta rezultatele. Este puțin probabil ca unul dintre cele două partide mari să facă majoritatea, așa că în guvern ar putea intra fie partidul de extremă-dreapta Vox, fie cel de stânga Sumar, condus de Yolanda Díaz.

Dacă partidele premierului Sánchez și ale vicepremierului Yolanda Díaz fac majoritatea, Stânga va păstra guvernarea câștigată în 2019. Dacă nu, conservatorii pot să se alieze cu extrema dreaptă și partide regionale mai mici, din Țara Bascilor și Canare, pentru a trece Guvernul. Dacă acestea vor primi posturi ministeriale, depinde de performanța Partidului Popular și de numărul de mandate necesare pentru a face majoritatea. Oricum, analiștii se tem că Vox va cere concesii și va influența legile, chiar dacă nu va avea miniștrii pe care îi solicită acum (Interne, Apărare, Cultură sau Educație). Ceea ce va duce la conflicte cu partidele regionale, mult mai deschise pe teme ce țin de drepturi și libertăți.

Dacă Pedro Sánchez nu reușește să facă majoritatea, este posibil să se ajungă la noi alegeri, în  decembrie, sau la începutul anului viitor, cu un guvern interimar cu puteri limitate, ceea ce ar fragiliza poziția premierului și ar da noi speranțe Dreptei spaniole. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel