Data publicării:

Alegeri cruciale în Georgia. Scrutinul de sâmbătă decide direcția țării: spre Occident sau către Rusia 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Georgienii au votat sâmbătă în cadrul unor alegeri parlamentare descrise de ambele tabere drept o bătălie existențială care va decide dacă țara va continua să se apropie de Occident sau se va îndrepta înapoi către Rusia, relatează Reuters. 

Alegerile pun față în față partidul de guvernământ Visul Georgian, aflat la putere din 2012, și patru blocuri principale care reprezintă opoziția pro-occidentală. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00, ora locală (04:00 GMT) și se vor închide la ora 20:00 (16:00 GMT), aproximativ 3,5 milioane de georgieni fiind eligibili să voteze.

Bidzina Ivanișvili fost premierul din partea partidului Visul Georgian, a spus că alegerile reprezintă „o alegere foarte simplă”.

„Ori alegem un guvern care vă servește, pe voi, poporul georgian... ori alegem un agent al unei țări străine, care va îndeplini doar sarcinile acestei țări străine”, a declarat Ivanișvili, considerat principalul decident din umbră al țării, în timp ce vota la Tbilisi, sâmbătă.

„Această zi va decide viitorul Georgiei”, a spus președinta țării, Salome Zurabișvili, o opozantă a partidului Visul Georgian, cu puteri mai degrabă simbolice. 

„În seara aceasta va fi o victorie, iar acea victorie va fi a Georgiei, a întregii Georgii”, a spus aceasta.

Situația Georgiei

Georgia, care a pierdut porțiuni din teritoriu în favoarea separatiștilor susținuți de Rusia în anii ’90 și a fost înfrântă într-o invazie rusă în 2008, a fost timp de decenii unul dintre cele mai pro-occidentale state care au apărut după destrămarea Uniunii Sovietice.

Însă, de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Visul Georgian a reorientat țara decisiv către sfera de influență a Moscovei, acuzând Occidentul că încearcă să atragă Georgia într-un război. Opoziția consideră această schimbare o trădare a viitorului european al Georgiei.

Mass-media favorabilă părților opuse au publicat sondaje rivale, televiziunile pro-opozitie prezicând că Visul Georgian va pierde majoritatea, în timp ce cele care susțin partidul de guvernământ prognozează o victorie zdrobitoare, cu cele mai bune rezultate obținute vreodată.

Deși toate părțile au declarat că speră la un vot pașnic, Georgia, o țară din Caucaz, a avut o istorie politică volatilă de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, cu mai multe revolte populare și episoade de tulburări civile.

Autoritățile au folosit forța pentru a dispersa manifestațiile din acest an împotriva unei legi care cere grupurilor ce primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini, o măsură despre care opoziția și Occidentul susțin că ar fi inspirată de Rusia pentru a reprima disidența.

‘PARTIDUL RĂZBOIULUI GLOBAL’

Ivanișvili a prezentat alegerile de sâmbătă drept o luptă existențială pentru a preveni ceea ce el numește „Partidul Războiului Global” din Occident de a împinge Tbilisi în conflict direct cu Moscova.

„Acum, unii oameni nu înțeleg pericolul cu care s-ar putea confrunta dacă pierdem. Dar vom face tot posibilul să câștigăm și să arătăm oamenilor calea corectă”, a spus activistul Visului Georgian, Sandro Dvalișvili, pentru Reuters.

Visul Georgian afirmă că scopul său este să obțină trei sferturi din locurile în parlament pentru a introduce o interdicție constituțională asupra principalului partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită.

Partidele de opoziție și președintele Zurabișvili acuză Visul Georgian că ar cumpăra voturi și ar intimida alegătorii, acuzații pe care partidul le neagă.

Mass-media locală a raportat mai multe incidente de violență fizică în afara secțiilor de votare, precum și un caz de falsificare a buletinelor de vot în orașul sudic Marneuli, ceea ce a dus la anularea rezultatelor secției respective.

Activistii de opoziție spun că doar o alianță strânsă cu Occidentul, inclusiv aderarea la Uniunea Europeană, ar putea proteja Georgia de Rusia.

„Foamea imperialismului rusesc nu cunoaște limite. Și de aceea avem nevoie de aliați puternici. Iar acești aliați puternici se află în Uniunea Europeană”, a declarat Nana Malașkhia, fost funcționar public care a devenit celebră anul trecut după ce a fost filmată fluturând un steag al UE în timp ce era atacată cu tunuri de apă de poliție în timpul unui protest. Acum, ea candidează pentru un loc în parlament.

UE a acordat Georgiei statutul de candidat pentru aderare anul trecut, dar a suspendat procesul din cauza a ceea ce spune că este un regres în democrație sub conducerea Visului Georgian.

Cele patru partide principale de opoziție urmăresc să formeze un guvern de coaliție pentru a înlătura Visul Georgian de la putere și a readuce Georgia pe drumul către aderarea la UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel