Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Alegeri anticipate în Polonia. Interceptările aruncă în aer guvernul. Presa, solidară cu un site tip Ciuvică

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp

  Un scandal declanșat de mass media va duce la alegeri anticipate în Polonia. Premierul Donald Tusk a spus că va lua decizia în scurtă vreme, iar până atunci intenționează să-și demită ministrul de Interne. Scandalul este însă abia la început, putând arunca în aer clasa politică de la Varșovia, considerată multă vreme un model în Europa de Est.

 Ministrul de Interne, presiuni asupra Băncii Centrale

Persoane necunoscute au plasat microfoane într-un restaurant frecventat de elita poloneză, efectuând înregistrări secrete timp de un an de zile, scrie New York Times. Nu se știe cum au ajuns înregistrările în posesia jurnaliștilor de la Wprost, dar aceștia au început să publice ” stenogramele”. Într-o înregistrare făcută în iulie 2013,  poate fi auzit ministrul de Interne care îl întreabă pe șeful Băncii Centrale  dacă nu poate interveni pe piață, astfel încât să dea un impuls economiei, înaintea alegerilor generale din 2015.  Ministrul exprimă temerea că încetinirea economiei ar putea afecta rezultatele guvernului la alegeri.

Jurnaliștii rezistă atacului Poliției

După ce a fost publicat articolul, în weekend-ul trecut, la redacția Wprost a fost efectuată o descindere a Poliției, care a cerut înregistrările și laptop-ul redactorului șef, Sylwester Latkowski. Motivația polițiștilor a fost că au nevoie de dovezi, pentru a putea continua investigarea activităților ilegale ale demnitarilor. Jurnaliștii au refuzat să predea probele, temându-se că ar putea fi distruse de agenții aflați în subordinea minsitrului înregistrat.

S-au lansat apeluri la solidaritatea mass media, iar jurnaliștiii din alte redacții au sărit în apărarea colegilor lor. Redacția a refuzat să predea laptop-ul, iar în fața uriașului scandal public declanșat Ministerul de Interne a dat înapoi. Poliția a părăsit sediul ziarului, unde se organizaseră baricade și grupuri de protest, iar premierul a revenit asupra primelor sale declarații.

Donald Tusk: ”N-am știut nimic”

Inițial, Donald Tusk a susținut că ministrul nu a făcut nimic ilegal, dar ulterior a luat în calcul demiterea, înainte de declanșarea anticipatelor. La o conferință de presă organizată joi, într-o atmosferă extrem de ostilă din partea mass media, premierul a admis că va recurge la anticipate dacă se agravează criza politică generată de ministrul său de Interne. Donald Tusk s-a dezis de orice acțiune a Poliției, susținând că nu a fost informat despre raidul organizat la sediul redacției Wprost.

În 2002, un scandal similar a avut loc în România. Mugur Ciuvică și GIP au trimis presei un set de articole în care se prezentau posibile fapte de corupție ale guvernului Năstase. Polițiștii l-au ridicat de pe stradă pe Mugur Ciuvică și l-au reținut 24 de ore. La presiunea mass media și a opinei publice, Adrian Năstase a dat înapoi și a susținut că nu știa de acțiunile polițiștilor. Guvernul din acea vreme a rezistat, dar scandalul a avut impact la alegerile prezidențiale, afectând rezultatul lui Năstase în centrele urbane și în rândul poluației educate.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel