Data publicării:

Al șaptelea rând de alegeri anticipate din Bulgaria, din ultimii trei ani. A început votul

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp

Se votează anticipat pentru a șaptea oară în ultimii trei ani în Bulgaria. 

Alegerile parlamentare anticipate au început, iar frontul conservator se află într-o poziție favorabilă pentru a obține o victorie. Este deja a șaptea oară în ultimii trei ani când cetățenii sunt chemați la urne înainte de termen, reflectând o instabilitate politică adâncă, accentuată de un parlament fragmentat, incapabil să susțină majorități stabile și guverne de lungă durată.

Pentru cele 240 de locuri din parlamentul unicameral de la Sofia concurează 28 de partide și coaliții. Potrivit sondajelor realizate în preziua scrutinului, șapte dintre acestea ar urma să treacă pragul electoral de 4%.

Partidul conservator GERB este dat drept favorit, având un avans de aproximativ zece puncte față de a doua forță politică, disputată de naționaliștii din partidul Vazrazhdane (Renașterea) și liberalii de la Să continuăm schimbarea (PP).

Criză socială în Bulgaria. Se anunță o prezență foarte scăzută la vot

Contextul alegerilor este marcat de o criză economică profundă, nemulțumiri sociale și o creștere a scepticismului general față de procesul electoral, ceea ce se preconizează că va duce la o prezență scăzută la vot, posibil sub 30%.

Aproximativ 6,4 milioane de alegători, inclusiv mulți cetățeni care locuiesc în străinătate, vor putea vota până la ora 20.00, ora locală, iar primele rezultate parțiale sunt așteptate în cursul serii.

Într-o atmosferă de dezamăgire generală, sondajele sugerează o participare la vot extrem de redusă, ceea ce ridică temeri legate de potențiale fraude electorale, inclusiv cumpărarea de voturi în rândul minorităților romă și turcă.

În urmă cu cinci luni, doar 34% dintre cetățeni s-au prezentat la urne, marcând cea mai scăzută rată de participare de la căderea comunismului în 1989.

Criza politică actuală a blocat reformele anticorupție și tranziția energetică, punând în pericol accesul la fondurile europene și amânând aderarea la zona euro, precum și integrarea completă în spațiul Schengen.

Nici un guvern nu a reuşit să reziste mai mult de nouă luni în ultimii trei ani în Bulgaria, iar suflul schimbării s-a redus considerabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel