Alegerea parlamentarilor se va face în 200 de colegii. În Parlament intră şi "lucky loseri" - proiect
Alegerea parlamentarilor se va face anul viitor, uninominal, într-un tur, fiind vorba despre 300 de aleşi, din care 200 de câştigători ai colegiilor, iar restul de 100 dintre cei învinşi, locurile urmând să fie distribuite în funcţie de procentele obţinute de partide, transmite PRO TV.
Guvernul va trasa 200 de colegii noi - mai mari decât cele actuale -, în ideea reducerii numărului de parlamentari la 300, scrie Mediafax.
Cei 200 de învingători din aceste colegii vor avea mandatul asigurat, eliminând astfel riscul ca un câştigător să rămână acasă în detrimentul unuia de pe locul doi sau chiar trei, aşa cum s-a întâmplat în 2008. La anul, va deveni parlamentar cel care câştigă colegiul, indiferent dacă o va face cu 25% sau cu 90% din voturi.
Pentru a asigura reprezentativitatea tuturor votanţilor, proiectul puterii, obţinut de PRO TV, prevede şi un sistem de compensare. O sută de mandate vor fi împărţite partidelor politice, în funcţie de scorul naţional obţinut în alegeri. Mandatele nu vor fi atribuite însă în baza unor liste, ci aşa-numiţilor "lucky loseri", adică norocoşii învinşi.
Dacă scorul politic al unui partid ar fi, spre exemplu, de 50%, acesta va primi 50 de mandate. În ordinea descrescătoare a voturilor obţinute, primii 50 clasaţi pe locul al doilea din partidul respectiv vor intra şi ei în Parlament.
Acesta este de altfel singurul lucru care se mai negociază în coaliţie, UDMR fiind adeptul listei de compensare.
Dacă puterea va reuşi să treacă prin Parlament modificarea Consituţiei sistemul se va aplica la anul Parlamentului unicameral. Dacă nu, şi senatorii şi deputaţii vot fi aleşi prin acest sistem "uninominal compensat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News