Data publicării:

Albinele ar putea ajuta la depistarea cancerului pulmonar. Ce au descoperit cercetătorii

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Ce se întâmplă când împerechezi albinele și halitoza? Rezultă o metodă nouă, care poate salva vieți, pentru depistarea cancerului, conform unui studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că albinele pot detecta substanțe chimice asociate cu cancerul pulmonar în respirația umană. Insectele au fost capabile să detecteze biomarkeri ai cancerului pulmonar uman cu o rată remarcabilă de succes de 82%, conform unui studiu publicat în jurnalul Biosensors and Bioelectronics.

"Aceste rezultate indică faptul că sistemul olfactiv al albinelor poate fi folosit ca un senzor biologic sensibil pentru detectarea cancerului pulmonar uman", au scris autorii studiului.

"Insectele au o capacitate uimitoare de a simți mirosurile, la fel cum fac câinii", a declarat profesorul Debajit Saha de la MSU, conform unui comunicat de presă al MSU.

Saha, profesor asistent la Colegiul de Inginerie și la Institutul pentru Științe și Inginerie pentru Sănătate de la MSU, a încercat să determine dacă albinele pot distinge substanțele chimice din respirația unei persoane sănătoase de cea a unei persoane bolnave de cancer pulmonar.

Echipa sa a dezvoltat o "rețetă" pentru un amestec sintetic de respirație care conținea șase compuși prezenți în respirația unei persoane cu cancer și un amestec sintetic de respirație "sănătoasă".

"A fost nevoie de o mână fermă pentru a crea rețeta," a spus Elyssa Cox, fosta manageră de laborator a lui Saha. "Am testat amestecurile sintetice de respirație cu cancer pulmonar versus respirația umană sănătoasă pe aproximativ 20 de albine."

Cercetătorii au plasat fiecare albină în viață într-un ham personalizat și au atașat un electrod minuscul la creierul său pentru a măsura activitatea.

"Transmitem acele mirosuri pe antenele albinelor și înregistrăm semnalele neuronale din creierul lor," a spus Saha. "Am observat o schimbare în răspunsul de activare neuronală al albinelor."

Cercetătorii au descoperit că albinele au fost capabile să detecteze compușii indicatori de cancer chiar și în cantități mici.

"Albinele au detectat concentrații foarte mici, a fost un rezultat foarte puternic," a spus Saha. "Albinele pot diferenția între modificări minuscule în concentrațiile chimice ale amestecului de respirație."

Oamenii de știință speră ca această cercetare să ducă la dezvoltarea unui senzor bazat pe creierul albinelor, care să poată fi folosit pentru testarea respirației umane în vederea depistării cancerului pulmonar.

"Este uimitoare capacitatea albinelor nu doar de a detecta celulele canceroase, dar și de a distinge între linii celulare ale diferitelor tipuri de cancer pulmonar," a spus Autumn McLane-Svoboda, o studentă din echipa lui Saha. "Implicațiile viitoare pentru aceasta sunt enorme, deoarece senzorul nostru ar putea permite pacienților să primească diagnosticări specifice rapid, ceea ce este imperativ pentru rutele corecte de tratament."

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar și este responsabil pentru 80% din decesele provocate de acest tip de cancer.

Detectarea precoce a cancerului pulmonar cu risc ridicat poate reduce riscul de deces cu până la 20%, potrivit Foxnews.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel