Albania, ”în cărți” pentru intrarea în UE. Ungaria, deținătoarea președinției: Scopul nostru este să deschidem primele trei capitole de aderare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Ungaria afirmă că va susține aderarea Albaniei la Uniunea Europeană, țara balcanică fiind considerată o doză de ”energie nouă”.

Péter Szijjártó, șeful diplomației ungare, a fost în vizită în Albania, unde s-a întâlnit cu omologul său Igli Hasani, ocazie cu care a anunțat că în perioada în care Ungaria deține președinția blocului comunitar vor fi deschise primele trei grupuri de capitole pentru aderarea Albaniei la Uniunea Europeană, scrie presa ungară.

Astfel, într-o declarație comună a celor doi oficiali, Szijjártó, a afirmat că Ungaria deține președinția rotativă a a UE într-un moment în care Europa se confruntă cu o serie de provocări foarte grave, la care până acum nu au fost găsite răspunsuri eficiente.

”Războiul face ravagii pe continent, competitivitatea UE se deteriorează constant, iar starea de spirit în Uniunea Europeană nu este cea mai bună...

De aceea, avem nevoie de prospețime și dinamism, de energie nouă. Deci avem nevoie de extindere, avem nevoie de Albania!

Nu vrem să creăm iluzii naive sau să vindem o factură de bunuri. Va fi o călătorie dificilă, deoarece, contrar pozițiilor luate în public, o proporție semnificativă a țărilor din Uniunea Europeană sunt astăzi împotriva extinderii.

Cu toate acestea, Europa și ministrul de externe Igli Hasani pot conta pe noi”, a declarat Péter Szijjártó.

Citește și: Budapesta susține că niciun lider UE nu vrea aderarea Ucrainei și Moldovei, atunci când nu e presa de față

Oficial ungar: Albania merită să meargă mai departe

”Noi credem în mod clar că Albania se descurcă foarte bine în procesul de aderare și, prin urmare, Albania merită să meargă mai departe.

Acesta este motivul pentru care președinția ungară intenționează să organizeze două conferințe interguvernamentale între Albania și UE la Bruxelles în acest an, unde ne propunem să deschidem primele trei capitole ale capitolelor de aderare a Albaniei”, a adăugat Péter Szijjártó.

Potrivit sursei menționare, ministrul de Externe al Ungariei a subliniat că trei dintre companiile maghiare se numără printre liderii de piață din trei sectoare importante din Albania.

”În transportul aerian, Wizz Air este lider incontestabil, cu o cotă de aproximativ 70 %, OTP este al treilea pe piața bancară albaneză, cu o cotă de aproape 20 %, iar 4iG este, de asemenea, lider de piață în domeniul serviciilor mobile, având planuri ambițioase, cum ar fi conectarea Egiptului și Albaniei cu un cablu submarin de fibră optică”, a declarat oficialul maghiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel