Data publicării:

Alba: Un scurtcircuit la un corp de iluminat, cauza incendiului de la biserica unitariană din Sânmiclăuş

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un scurtcircuit la un corp de iluminat amplasat în turnul bisericii unitariene din Sânmiclăuş, monument istoric, este cauza incendiului care s-a manifestat miercuri în clopotniţa construită în secolul al XVII-lea. 

Potrivit prim-adjunctului şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Ovidiu Costea, a fost afectat turnul, adică clopotniţa, pe o suprafaţă de 40 de metri pătraţi, focul mistuind şi scările de acces în acesta, construite din lemn. 'Prin intervenţia promptă şi eficientă a pompierilor, s-a evitat propagarea incendiului la construcţia efectivă a bisericii, ea rămânând intactă', a afirmat acesta. Au intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiului, cu trei autospeciale cu apă şi spumă şi cu o autoscară mecanică de 42 de metri, pompieri de la Garda de Intervenţie Blaj şi Detaşamentul Aiud. 'Prima intervenţie a aparţinut pompierilor voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şona, ocazie cu care le mulţumim pentru promptitudine şi profesionalism', a transmis reprezentantul ISU Alba.

Potrivit lui Ovidiu Costea, după lichidarea incendiului, pompierii au coborât din clopotniţă, cu autoscara, cele două clopote, deosebit de valoroase prin prisma vechimii, cel mai mare fiind realizat în Polonia în anul 1631. Dacă nu ar fi fost coborâte de către pompieri, cele două clopote puteau prezenta un pericol pentru cei care încercau să lucreze ulterior la reconstrucţia clopotniţei. 'Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit la un corp de iluminat amplasat în turn', a precizat colonelul Costea. Biserica, a cărei construcţie a început în secolul al XIII-lea, a fost iniţial romano-catolică, iar după propagarea Reformei, populaţia satului, de etnie maghiară, a adoptat Unitarianismul. Turnul bisericii, devenită lăcaş de cult unitarian, a fost adăugat în secolul al XVII-lea. Iniţial, biserica a avut trei clopote, cel mai mic dispărând în anul 1849. Sânmiclăuş este un sat de pe Valea Târnavei Mici, care aparţine de comuna Şona şi care este situat între Blaj şi Jidvei, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel