Data publicării:
Alba-neagra cu prețurile la gaze. Chisăliță: Românii vor avea un ȘOC. Prețul ADEVĂRAT urmează de la 1 aprilie
Criza facturilor pare să nu se mai termine, românii fiind în pericol să rămână total descoperiți de la 1 aprilie.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, avertizează cu privire la un nou șoc pentru populație, ce va fi simțit după data de 1 aprilie, atunci când nu se vor mai aplica compensarea și plafonarea.
Expertul arată că prețul gazelor aproape că s-a dublat în doar o săptămână, imediat după ce guvernanții au anunțat , în octombrie 2021, care este limita de plafonare.
”Aș vrea să semnalez ce s-a întâmplat la momentul plafonării prețului la gaze. Cu o săptămână înainte de plafonare, în luna octombrie, prețul minim din comparatorul ANRE era 220 de lei MW. La o săptămână după ce s-a publicat prețul de plafonare în proiectul de lege, prețul minim din comparator era de 420 de lei MW. Consider că poziționarea acestui 370 de lei pe MW (limita de plafonare stabilită în lege n.r.), a tras prețul gazelor naturale în sus, preț pe care o să-l vedem cu adevărat începând cu 1 aprilie 2022”, avertizează președintele Energia Inteligentă, într-o intervenție la B1tv.
”Anul acesta în comparatorul ANRE găsim prețuri care sunt mult mai mari decât anul trecut. Cel mai mic preț din comparator, pentru gaze naturale, este undeva la 600 de lei pe MW. Adică, față de anul trecut, când prețul era undeva la 157 de lei pe MW, vedem care este diferența. Asta va face ca foarte mulți consumatori să se trezească la 1 aprilie, atunci când plafonarea și compensarea vor dispărea, și vor vedea adevărul din contract și acest adevăr va ține un an de zile, pe toată durata contractului semnat”, a adăugat expertul.
PSD vrea înghețarea liberalizării
Mirela Adomnicăi, deputat PSD, a declarat că situația existentă în România este cauzată, în mare măsură, de comportamentul actorilor interni, și că este nevoie să ne întoarcem temporar la piața reglementată.
”Noi, pe piața energetică, am avut comportamente speculative. Nu este vorba doar de o criză energetică la nivel mondial, nu este în regulă ce s-a întâmplat cu această liberalizare.
Încercăm să convingem partenerii de coaliție că trebuie să ne întoarcem la o piață reglementată pentru o perioadă de 6 luni de zile. Este evident că ceea ce s-a întâmplat ține de factorul intern, liberalizarea făcută haotic”, este de părere Adomnicăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News