Ministerul Culturii, intervenient accesoriu în dosarul Bibliotecii Batthyaneum
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis, marţi, cererea de intervenţie accesorie formulată de Ministerul Culturii în dosarul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare, care au aparţinut cultelor religioase din România, a respins, în toamna trecută, cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum.

Potrivit celor declarate de către purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, pentru AGERPRES, instanţa a admis în principiu cererea de intervenţie accesorie formulată de Ministerul Culturii în interesul Guvernului României - Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România.

Calitatea de intervenient accesoriu are, în acest dosar, potrivit unei decizii luate de instanţă în 8 martie, şi Biblioteca Naţională a României, a cărei filială este Batthyaneum.

Următorul termen în acest dosar este în 26 aprilie, a menţionat Cosmin Muntean.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a respins, în toamna anului trecut, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării acesteia de către statul român. Decizia a fost atacată la instanţa de contencios administrativ.

Citește și: PNL cere demisia unui ministru tehnocrat. Motivul: un demers la Vatican

La începutul acestei săptămâni, PNL a cerut demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din cauză că acesta ar fi propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum.

În replică, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a susţinut că nu a propus o administrare comună a statului român şi a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum, ci a pledat exclusiv pentru găsirea unei soluţii amiabile privind încetarea litigiului existent.

'În ceea ce priveşte clădirea şi patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, o ctitorie de secol XVIII a episcopului catolic Ignatiu Batthyany, lăsată prin testament Provinciei Transilvania şi Bisericii Catolice, Ministerul Culturii a început, sub actualul mandat, să apere în justiţie dreptul de proprietate al statului român, iniţiind o cerere de intervenţie accesorie ca parte procesuală pasivă în susţinerea apărării Guvernului României - Comisia Specială, în litigiul aflat în desfăşurare pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia', a scris ministrul Culturii, luni, pe Facebook, ca reacţie la afirmaţiile vicepreşedintelui PNL Radu F. Alexandru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel