Data publicării:

Alba: Cel mai vechi şi important festival dacic, la Cricău, lângă cetatea Piatra Craivei

Autor: DCNews Team | Categorie: Cultura
WhatsApp

Peste o sută de 'războinici daci şi romani' vor reînvia atmosfera de acum 2.000 de ani la cel mai vechi şi important festival dacic din România, care va avea loc sâmbătă şi duminică la Cricău, în apropierea căreia se află cetatea de la Piatra Craivei.  

Ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, 'Festivalul Cetăţilor Dacice' cuprinde şi în acest an un program divers, care include atât evenimente culturale, cât şi spectacole de reenactment, 'lupte între daci şi romani', ateliere antice, concerte în aer liber, dar şi întreceri între voinicii şi 'puii de daci' din localităţile pe raza cărora se află vestigii ale unor cetăţi dacice, respectiv Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu şi Săsciori. Manifestările debutează, sâmbătă, cu concursul de istorie pentru copii 'Pui de dac', destinat elevilor din cele cinci localităţi menţionate.

În jurul amiezii vor fi deschise taberele şi atelierele meşteşugăreşti antice - prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori.  De asemenea vor fi prezentate şi trupele de reconstituire istorică antică participante - 'Garda Apulum' - Alba Iulia, 'Terra Dacica Aeterna' - Cluj-Napoca, 'Omnis Barbaria' - Baia Mare, 'Historia Renascita' - Piteşti, 'Vivat Tomis' - Constanţa şi 'Nimfele Dace' - Zalău. Pe parcursul zilei vor avea loc demonstraţii de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, lupte de gladiatori. În cursul serii este programată 'marea bătălie dintre daci şi romani'. 

Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu 'Rugul lui Zamolxe', un ritual de incinerare specific dacilor. De asemenea, sâmbătă seara, va concerta trupa Desperado. Duminică vor fi noi activităţi în tabăra antică, inclusiv cu demonstraţii de luptă şi militare, însă cel mai aşteptat moment este cel destinat 'Decathlonului Dacic', un concurs între echipele de voinici ale celor cinci cetăţi dacice de pe teritoriul judeţului Alba.

Cele zece probe de concurs care atrag, an de an, un număr mare de spectatori sunt 'Arcul viteazului' - tir cu arcul, 'Rapid şi puternic' - transport 25 kilograme de nisip, 'Suliţaşul Cetăţii' - aruncarea suliţei la distanţă, 'Cel mai iute de picior' - ştafetă, alergare cu mielul, 'Braţul de fier' - skandenberg, 'Să ne unim forţele' - tras cu frânghia, 'Luptător dac' - luptă pe butuci, 'Voinicul din Cetate' - aruncarea bolovanului, 'Îndemânare şi curaj' - căţăratul pe catarg, 'Cărăuşii Cetăţii' - transport apă în ciubere.  O marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, evenimentul, desfăşurat pentru a şaptea oară la Cricău, este cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene, sărbătorită în 24 iunie, şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba.

Primele ediţii au avut loc în Cricău, în apropierea căreia se află cetatea de la Piatra Craivei, unde unii istorici susţin că ar fi fost înmormântat capul lui Decebal, dar şi o parte a tezaurului dacic, iar legenda spune că în noaptea de Sânziene, acolo unde sunt ascunse în pământ comori apar flăcări deasupra. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, însă în fiecare an sunt implicate în festival toate primăriile din localităţile pe raza cărora se află vestigii ale unor cetăţi dacice. În acest an, festivalul dispune de un buget de 100.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel